Видео,на което финландският премиер Сана Марин танцува темпераментно, пее и купонясва с приятели, предизвика полемика във Финландия, като критиците на 36-годишния премиер я обвиняват в неподходящо поведение, а поддръжниците възхваляват стила й и защитават правото й да се забавлява.

Видеото, публикувано за първи път от таблоида Iltalehti във вторник, е компилирано от няколко изтрити след това поста в частен "Инстаграм" профил. То е заснето с мобилен телефон и участниците в партито сами се снимат и знаят, че са снимани. То показва Марин, танцуваща и пиеща с приятели в частен апартамент, пише британският в. "Гардиън".

Марин призна, че кадрите са истински и че са направени "преди няколко седмици". На тях се разпознават още двама известни телевизионни и радиоводещи, инфлуенсър от социалните медии, YouTuber, стилист, певицата Алма и депутат от Социалдемократическата партия на Марин.

Премиерът коментира, че е прекарала вечерта с приятели и е "разстроена", че клиповете са изтекли, тъй като е вярвала, че те ще останат за частна употреба.


Във финландските медии се твърди, че в звуковия фон може да се различи някой, който крещи "бандата на брашното", предполагаема препратка към кокаин или амфетамини. Марин и други коментатори обаче отрекоха това да е използваният термин и тя каза, че не знае какво означава.

"Аз самата не съм употребявала нито наркотици, нито нещо друго освен алкохол. Нито съм била в ситуация, в която да съм виждала или познавала други [употребяващи наркотици]. Танцувах, пеех, купонясвах... прегръщах приятелите си, правех напълно законни неща", казва Марин на пресконференция, свикана ден след появата на записа.

Опозиционните партии обаче критикуваха поведението й, а един от лидерите им настоя на премиера да се направи тест за наркотици. Идеята Марин да бъде тествана се споделя и от някои от коалиционните партньори в нейното правителство, пише Би Би Си.


Марин не крие, че купонясва и често е снимана на музикални фестивали.


"Имам семеен живот, имам работа и имам свободно време, което да прекарвам с приятелите си. Почти същото като много хора на моята възраст", каза Сана Марин.

Тя добави, че не чувства нужда да променя поведението си и че се надява обществото да приеме, че "ще бъда точно същият човек, какъвто съм бил досега".

Миналата година Марин трябваше да се извини, че е отишла на клуб, след като е била в близък контакт със своя външен министър, която по същото време е била заразена с COVID-19. Тогава Марин обясни, че не е разбрала, че трябва да се изолира, тъй като е била напълно ваксинирана.

"Реакцията е много типична за всички неща, свързани с Марин - поляризирана", каза финландският политически журналист и медиен коментатор Робърт Сундман пред Би Би Си.

"Има хора, които казват, че е нормално жена на нейната възраст да се забавлява с приятелите си, и хората, които са шокирани. Но едно поне е сигурно: предишните снимки от партита не са повлияли, поне значително, на нейната или на партията й популярност".

Дневник