Равил Маганов, председател на борда на директорите и първи изпълнителен вицепрезидент на втория по големина производител на петрол в Русия - "Лукойл", почина сутринта, след като падна от прозорец на болница в Москва. Новината съобщиха няколко руски издания и агенция "Ройтерс", позовавайки се на собствени източници. Засега няма коментар от компанията или от органите на реда.

Равил Маганов, който е на 67 години, се лекуваше в болнично отделение на шестия етаж. Според първоначалната версия смъртта е настъпила в резултат на нараняванията при падане от високо място.

Това е станало в Централната клинична болница с поликлиника (ЦКБ) на администрацията на президента в Москва, съобщи за РБК източник, близък до Главното управление на Министерството на вътрешните работи. По-рано за това писаха телеграм каналите Mash (неговата версия е, че той се е лекувал там от тежко сърдечно-съдово заболяване), добре информирани за случващото се в МВР.

По-късно от ЦКБ са потвърдили за РБК смъртта на Маганов, без да уточняват подробности.

Инцидентът е станал около 7:30 сутринта, като една от версиите за случилото се се смята опит за самоубийство. Източникът уточни, че на място работят полицаи и следователи от Следствения комитет, които разпитват дежурната смяна на болничните служители и пациенти. Според него разпитващите ще трябва да прегледат записите от камерите за видеонаблюдение.

Вестник "Комерсант", позовавайки се на Главното следствено управление на Следствения комитет на Русия, съобщава, че се извършва предварителна проверка по факта на смъртта на Маганов. Въз основа на резултатите от него ще бъде решено дали да се образува наказателно дело.

Равил Маганов е роден на 25 септември 1954 г. в град Алметиевск, Република Татарстан. През 1977 г. завършва Московския институт по нефтохимическа и газова промишленост. Първоначално работи в "Лангепаснефтегаз", откъдето през 1993 г. преминава в "Лукойл". От 1994 г. е първи вицепрезидент на компанията, отговарящ за въпросите на проучване на находища и производството. През 2020 г. оглавява Съвета на директорите.

Дневник