Екип на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), пътуващ от вторник за инспекция на окупираната от руската армия Запорожка ядрена централа, е спрян за три часа от украинската страна в края на пътуването си в момент, когато близкият град Енергодар е обстрелван, а Русия твърди, че наблизо е унищожила група от около 60 души от украински десант за овладяване на най-голямата АЕЦ в Европа.

Украинският оператор "Енергоатом" потвърди, че мисията на МААЕ изчаква на около 20 км от фронтовата линия, а говорител на екипа заяви, че не се отказват и имат твърдо намерение днес да влязат в централата.

Министерството на отбраната в Москва и местната временна окупационна власт съобщават, че целта на "диверсионния десант" била и "да провали мисията на МААЕ". Няма реакция от украинска страна, както и възможност да се проверят тези твърдения на руснаците.

В резултат на обстрела около 5 часа тази сутрин е изключен Пети блок на ЗАЕЦ, повреден е резервен далекопровод за собствените нужди на централата, над Енергодар прелитат руски хеликоптери, които обстрелват жилищни квартали и в града се вижда руска военна техника, твърдят украински новинарски сайтове. Според тях цялата история за 7 десантни лодки с 60 души, слезли на брега на Кахоновското водохранилище на 3 км североизточно от централата, е измислица за нагнетяване на напрежението преди пристигането на мисията на МААЕ, ръководена лично от нейния председател Рафаел Гроси.

Външният министър Сергей Лавров каза днес в лекция в Московския институт за международни отношения, че Москва настоявала в екипа на МААЕ да има и специалисти по балистика, за да се докажело откъде се стреля по района на централата. Подобна експертиза изобщо не е в правомощията и капацитета на тази организация на ООН.


"От пет часа сутринта постоянният минометен обстрел на града не спира. Чуват се автоматични откоси. Известно е, че са поразени няколко цивилни цели. Има жертви! Колко, опитваме се да разберем", пише кметът на Енергодар Дмитрий Орлов в своя канал в "Телеграм". За обстрела на Енергодар съобщават в социалните мрежи и местни жители.

Информацията за това се потвърждава от кореспондент на руската агенция "Интерфакс", който е в града. "Обстрелът започна около 6:00 часа московско време. Експлозии се чуват в различни части на града с честота 3-4 минути, включително в жилищни райони и близо до административни сгради в центъра", цитира агенцията свой кореспондент.

Според окупационните власти в Енергодар са регистрирали най-малко пет удара по жилищни многоетажни сгради, по детска градина в центъра и паркирани автомобили.


Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна (ГУР) твърдеше в 5 часа сутринта, че руските окупационни сили, които контролират електроцентралата, подготвят "екстри" за пристигането на мисията на МААЕ.

Според ГУР служителите на станцията са подложени на репресии. Част от работниците, които окупаторите смятат за недостатъчно "благонадеждни", са изчезнали, съдбата и настоящото им местонахождение са неизвестни.

"Някои от служителите, които по различни причини са се съгласили да сътрудничат на окупаторите, и специално обучени статисти трябва да създадат на членовете на мисията впечатление за пълна подкрепа от страна на местните жители на действията на окупаторите", съобщава ГУР. Руски специалисти работели с тези служители, за да разработят сценария и да създадат необходимата за Кремъл картина.

Според Рафаел Гроси инспекторите на ООН ще се опитат да установят постоянно присъствие в централата.

Дневник