Полша оценява своите загуби от Втората световна война, причинени от нацистка Германия, на 6.2 трилиона злоти (1.32 трилиона долара), каза в четвъртък лидерът на управляващите националисти в страната.

Ярослав Качински, лидер на "Право и справедливост" (PiS), допълни на пресконференция, че Варшава официално ще поиска репарации от Берлин 77 години след края на войната.

Новата оценка надвишава прогнозата за 850 милиарда долара на депутат от управляващата партия от 2019 г. "Право и справедливост" повтаря призиви за компенсации няколко пъти, откакто пое властта през 2015 г., но досега Варшава не е поискала официално репарации.

"Сумата, която беше представена, беше приета по най-ограничения, консервативен метод и би било възможно да бъде увеличена", каза Качински, цитиран от "Ройтерс".

Борбената позиция спрямо Германия, често използвана от PiS за мобилизиране на своите избиратели, обтегна отношенията с Берлин. Тя се засили, след като Русия нахлу в Украйна, на фона на критиките за зависимостта на Берлин от руския газ и бавното му оказване на помощ на Киев.

Около шест милиона поляци, включително три милиона полски евреи, бяха убити по време на войната, а Варшава беше изравнена със земята след въстание от 1944 г., при което загинаха около 200 000 цивилни.

Дневник