Министрите на финансите от групата на седемте най-развити икономики ще обсъдят предложената от САЩ идея за поставяне на таван на цените на руския петрол в петък, съобщи "Ройтерс".

"Смятаме, че това е най-ефективният начин да ударим силно приходите на Путин, и това ще доведе не само до спад в приходите на Путин от петрол, но и до глобални цени на енергията", каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер в сряда.

Г-7 обсъди въпроса още през юни, като си даде три месеца, за да претегли плюсовете и минусите от мярката и да привлече съюзници.

Въпреки че износът на петрол от Русия достигна най-ниските нива от миналия август, приходите от износ през юни се увеличиха със 700 милиона долара заради по-високите цени, които са 40% над средното за миналата година.

Западните лидери предложиха да се обърне внимание на това чрез таван на цените на петрола, за да се ограничат сумите, които рафинериите и търговците могат да плащат за руския суров петрол.

Москва коментира, че няма да се съобразява с такова решение, ако бъде взето, и ще предлага петрола си на държави, които не се придържат към лимити на цените.

Лидерите на Г-7 обмислят и други алтернативи, включително блокиране на транспортирането на руски петрол, ограничаване на застрахователите, които биха застраховали руски танкери.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и новият британски финансов министър Надхим Захауи обсъдиха в сряда плана за ограничаване на цените и поддържането на икономическите нужди на Украйна.

"В момент, когато войната на Русия доведе до високи цени на енергията в световен мащаб, мисля, че ценовата горна граница е един от най-мощните инструменти, с които разполагаме, за да се борим с инфлацията, като гарантираме стабилен поток от петрол към световните пазари на по-ниски цени", каза Йелън в началото на срещата, добавяйки, че това ще намали приходите, които Москва може да използва, за да води война срещу Украйна.

Захауи изказа увереност, че ценови таван може да бъде въведен, но успеха на такава мярка ще изисква участие на "най-широката възможна коалиция" от държави, включително Индия, Турция и Южна Африка.

Някои търговци и анализатори на петролния пазар изразиха съмнения, че таванът на цените ще проработи, тъй като Русия е намерила начини да транспортира своя петрол до Азия без използването на западна корабна застраховка. Москва може също да спре изцяло износа на част от петрола, което да доведе до по-нататъшен скок в цените на енергията.

ЕС наложи ембарго на вноса на руски петрол с танкери, което ще влезе в сила в края на годината.

Дневник