Русия няма да доставя петрол и петролни продукти на страни, които ще въведат таван на цените, каза пред репортери вицепремиерът Александър Новак. Това стана ден преди днешното обсъждане от седемте водещи развити икономики на света (Г-7) на идеята и как тя да бъде приложена на практика. Но 5 декември влиза в сила петролно ембарго на ЕС, което ще засегне около 90% от износа на руски петрол за 27-те държави членки.

"Що се отнася до таваните на цените: ако те налагат тавани на цените, тогава за такива компании или държави ние няма да доставяме петрол и петролни продукти, тъй като няма да работим при непазарни условия", каза Новак, цитиран от ТАСС.

Той нарече подобни предложения "пълен абсурд" и "намеса в пазарните механизми". Опитите за ограничаване на цените на петрола "ще доведат до дестабилизация на петролната индустрия, петролния пазар" и на първо място цената за това ще трябва да платят европейските и американските потребители, за които енергийните ресурси вече са поскъпнали, каза Новак. "Това ще унищожи напълно пазара", смята вицепремиерът.

За да има по-силен ефект таванът на цените, по които Г-7 са готови да купуват руски петрол, се обсъжда убеждаване и на големи клиенти като Индия и Китай. Но дори те да не приемат, ефектът от такава мярка им дава основание да искат от Москва по-евтин петрол. И в момента руският петрол се предлага за индийския пазар с огромни отстъпки, достигащи 35%.

Целта на хода на Г-7 е да се намалят печалбите на Русия, чрез които режимът на Владимир Путин финансира и войната си срещу Украйна. След нападението от 24 февруари руският износ на петрол намаля в абсолютни обеми, но донесе допълнителни близо 700 млн. долара от месец май насам.

Ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина призна в края на юли, че Русия може да спре петрола, ако бъде определен таван на цените. Новак в същото време посочи цена под производствените разходи като условие за спиране на доставките.

САЩ отказаха да внасят руски суровини още през март. В края на юли "Ройтерс", позовавайки се на източник, съобщи, че страните от Г-7 възнамеряват да определят таван на цените до 5 декември - тогава петролното ембарго на ЕС ще влезе в сила.

Дневник