Производствената активност в еврозоната отново намаля миналия месец, тъй като потребителите, повлияни от задълбочаващата се криза на разходите за живот, намалиха покупките, показа проучване в четвъртък, даващо нови доказателства за нарастващия риск от рецесия.

Неблагоприятното за развитието на икономиките проучване идва само седмица преди Европейската централна банка да повиши отново лихвите по заемите, за да се опита да укроти инфлацията от 9.1% - над четири пъти над целта от 2% - което допълнително удря задлъжнелите потребители.

Окончателните данни на Индекса на S&P Global на мениджърите по покупки в компаниите (PMI) се понижи до 49.6 единици през август от юлските 49.8. Това е под предварителния резултат от 49.7 и под границата от 50, разделяща растежа от свиването на икономиката.

Индикаторите за бъдещето в проучването рисуват мрачна картина с намаляващи нови поръчки, запаси от суровини, които отново се увеличават, а складовете със завършени продукти се пълнят с рекордни темпове.

"Предизвикателствата пред опитите за избягване на рецесия нарастват, тъй като икономиките продължават да се сблъскват с висока инфлация, нарастваща несигурност и повишаващи се лихвени проценти", каза Томас Рин, глобален индустриален ръководител в Accenture. "На фона на текущия макроикономически натиск и нарастващата криза на разходите за живот няма да е изненада, че очакваме допълнителна загуба на активност през следващите месеци."

По-рано в четвъртък Fitch Ratings заяви, че пълното спиране на руския тръбопроводен газ към Европейския съюз все повече изглежда много вероятно предположение и основанията да се очаква рецесия в еврозоната вече изглеждат разумни.

Въпреки че безработицата в блока се понижи до 6.6% през юли от 6.7% през юни според официални данни по-рано в четвъртък (и както се очакваше в анкета на "Ройтерс"), оптимистичните новини за пазара на труда може да не продължат.

"Спадът на нивото на безработица в еврозоната през юли до рекордно ниско ниво от 6.6% вероятно ще бъде възможно най-добрият. Регионът е изправен пред трудна зима и рецесия се задава", каза Джесика Хиндс от Capital Economics.

Около 120 000 италиански фирми от сектора на услугите може да излязат от бизнеса през следващите 10 месеца поради нарастващите разходи за енергия със загубата на 370 000 работни места, заяви бизнес организацията Confcommercio в сряда.

Постоянните притеснения относно нарастващите глобални лихвени проценти и рецесията преследваха пазарите на акции и облигации в четвъртък, подхранвани от възможността ЕЦБ да повиши своя лихвен процент с рекордните 75 базисни пункта следващата седмица.

Дневник