Носителят на Нобелова награда за мир и лидер на опозицията в Мианма Аун Сан Су Чжи беше осъдена на три години затвор по обвинения в изборни измами, съобщи "Асошиейтед прес".

Новата присъда ще удължи престоя зад решетките на де факто ръководителката на сваленото от власт при военния преврат миналата година демократично избрано правителство. Су Чжи вече има издадени присъди за 17 години затвор по други обвинения.

Новата присъда заплашва самото съществуване на партията на 77-годишната Су Чжи - Националната лига за демокрация (НЛД). Управляващата военна хунта открито заплаши да я разпусне преди парламентарните избори, които обеща да организира догодина.

Партията на Су Чжи спечели убедително изборите през 2020 г. Съставеното от нея правителство обаче беше свалено от армията с преврат на 1 февруари 2021 г. с твърдения, че тя е дошла на власт с изборни измами, напомня БТА.

Военните аргументираха действията си с предполагаеми широкоразпространени изборни измами. Независимите наблюдатели обаче не установиха сериозни нередности.

От преврата в Мианма силите за сигурност са убили близо 2100 цивилни, а над 15 хил. души са били задържани по данни на местна неправителствена организация.

Двама високопоставени представители на сваленото цивилно правителство, които бяха съдени заедно с Аун Сан Су Чжи, също получиха присъди от по три години затвор.

Дневник