Германското правителство съобщи, че е решило да увеличи обезщетението за семействата на 11 израелски спортисти, убити по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г.. Те ще получат общо 28 милиона евро, съобщи Асошиейтед прес в петъкс.

Това е значително увеличение в сравнение с първоначалното предложение от 10 милиона евро, направено на семействата на убитите, преди на 5 септември да се навършат 50 години от извършването на нападението.

Размерът на обезщетението, в който са включени вече извършени плащания, беше вече съобщен от германски и израелски медии, но досега нямаше официално потвърждения от страна на правителството, пише БТА.

Като част от споразумението със семействата Германия прие да признае грешките, които властите са допуснали по онова време и да позволи на германски и израелски историци да преразгледат събитията около атаката.

Членове на палестинската групировка "Черния септември" нахлуват в Олимпийското село в Мюнхен на 5 септември 1972 г., като убиват двама израелски спортисти и взимат деветима за заложници. Нападателите се надяват да принудят израелските и западногерманските власти да изпълнят исканията им, включващи освобождаване на палестински затворници, държани в Израел, както и на двама леви екстремисти, намиращи се в затвори в Западна Германия.

И деветимата заложници, както и един западногермански полицай, загиват при опита на силите на реда да ги освободят. Роднини на убитите спортисти обвиняват Германия, че се е провалила, не е осигурила безопасността на Игрите и е отказала, предложената от Израел помощ, а след това се е провалила в спасителната операция.

Непосредствено след атаката западногерманските власти изплащат 4.19 милиона марки (приблизително 2 милиона евро) на семействата на жертвите, сочат данни на германското министерство на вътрешните работи. През 2002 г. роднините на загиналите получават още 3 милиона евро, отбелязва германската информационна агенция ДПА.

Дневник