Износът на зърно от Украйна е намалял с 54.5% на годишна база през сезон 2022/2023 досега с 4.16 милиона тона, съобщи министерството на земеделието в Киев, цитирано от "Ройтерс" в петък.

Украйна изнася над 5% от световния експорт на пшеница, над 40% от слънчогледовото олио и почти 14% от царевицата.

Износът на зърно от страната спадна от началото на войната, тъй като нейните черноморски пристанища, ключов маршрут за товарите, бяха затворени. Това повиши световните цени на храните и предизвика страхове от увеличаване на глада в Африка и в Близкия изток.

Три черноморски пристанища бяха деблокирани в края на юли по споразумение между Москва и Киев, сключено с посредничеството на ООН и Турция - Одеса, Черноморск и Южний.

Данните на министерството показват, че досега от юли 2022 г. до юни 2023 г. са изнесени 2.59 милиона тона царевица, 1.19 милиона тона пшеница и 361 хил. тона ечемик, съобщава "Ройтерс".

Обемите включват 195 хил. тона изнесени през септември при 514 хил. тона, експортирани за първите два дни от месеца миналата година.

Правителството очаква да прибере реколта около 50 милиона тона зърно тази година в сравнение с рекордните 86 млн. тона през 2021 г. поради намаляване на засетите площи и по-ниските добиви заради военните действия.

Дневник