Президентът Владимир Путин заяви в сряда, че Русия не е загубила нищо в глобалната конфронтация със Съединените щати заради конфликта в Украйна, а е спечелила, като е заложила на нов суверенен курс, който ще възстанови нейното глобално влияние.

Пред Източния икономически форум в руския тихоокеански град Владивосток той определи войната в Украйна като повратна точка в историята, в която Русия се отърсва от униженията, съпътстващи разпадането на Съветския съюз през 1991 г., съобщи "Ройтерс".

В основната си реч Путин почти не спомена Украйна освен износа на зърно (виж по-долу). Но на въпрос на модератор дали нещо е загубено от конфликта Путин каза, че Русия е спечелила и ще излезе обновена и изчистена от препятствия.
"Не сме загубили нищо и няма да загубим нищо. Всичко, което е ненужно, вредно, и всичко, което ни пречи да вървим напред, ще бъде отхвърлено", увери руският президент.


Западните санкции

Путин определи като недалновидни и застрашаващи целия свят западните санкции, който по думите му се обръща все повече към Азия.

Президентът заяви още, че Западът е подкопал глобалната икономика с "агресивен" опит да наложи доминацията си в целия свят, но вместо това е дал шанс за възход на Азиатско-Тихоокеанския регион.
"В опит да се противопоставят на хода на историята западните страни подкопават ключовите стълбове на световната икономическа система, изграждана в продължение на векове", каза той и добави, че "доверието в долара, еврото и лирата пада".


Руският държавен глава увери, че за Запада ще бъде "невъзможно" да изолира Русия и че Москва ще се противопостави на опитите страната да бъде свалена от международната сцена.

След налагането на санкциите Русия започна да вижда повече възможности в пазарите на Близкия изток и Иран, каза още Путин. В сряда Москва съобщи, че ще започне да изнася природен газ за Мианма, а Китай ще плаща половината от доставените количества газ в рубли.

Русия ще отчете бюджетен излишък тази година, каза президентът Владимир Путин в сряда, тъй като руската икономика е на път да отчете леко свиване за годината.

Той прогнозира, че руската икономика ще завърши годината с излишък от 0.5 трилиона рубли (8.18 милиарда долара) през 2022 г., но БВП ще спадне с "около 2% или малко повече".

Русия няма да се придържа към договорите си с държавите, които се включат в договореното между Г-7 (САЩ, Канада, Великобритания, Япония, Германия, Франция и Италия) споразумение за въвеждане в края на годината на пределни цени на руския петрол и петролни продукти, каза президентът Путин.

Зърненият коридор през Черно море

Президентът Путин заяви още, че Москва ще настоява за промяна на условията, договорени с ООН и Турция, за износа на украинско зърно през Черно море, тъй като почти целият експорт е заминал за ЕС, а не за най-бедните държави в света, каквато беше първоначалната идея.

"Ако изключим Турция като страна посредник, тогава всичкото, почти всичкото зърно, изнасяно от Украйна, се изпраща не в развиващите се и най-бедните страни, а в страните от ЕС", каза руският президент, добавяйки, че два от 87 кораба със зърно са били разтоварени в нуждаещи се от подпомагане държави, като те са получили 3% от целия осъществен от сключването на споразумението на 22 юли износ.

Дневник