Албания обяви, че прекратява дипломатическите си отношения с Иран и нареди на иранските дипломати и служители на посолството да напуснат до 24 часа след разследване на кибератака срещу държавни институции през юли, съобщи "Ройтерс".

"Правителството реши незабавно да прекрати дипломатическите отношения с Ислямска република Иран", заяви премиерът Еди Рама във видео изявление, изпратено до медиите.

"Този краен отговор... е напълно пропорционален на тежестта и риска от кибератаката, която заплашваше да парализира обществените услуги, да изтрие цифрови системи, да хакне държавни архиви, да открадне правителствената интранет електронна комуникация и да предизвика хаос и несигурност в страната", заяви Рама.

Малко по-късно Белият дом съобщи, че Съединените щати са стигнали до заключението, че Иран е отговорен за кибератака от 15 юли и последващи хакерски операции срещу Албания и ще държат Техеран отговорен за действията срещу своя съюзник в НАТО.

Албания и Иран са в обтегнати отношения от 2014 г., когато Тирана прие около 3 хил. членове на опозиционната група в изгнание "Организация на народните муджахидини на Иран", известна също с името си на фарси Mujahideen-e-Khalq, които се установиха в лагер близо до албанското пристанище Дурас.

"Задълбоченото разследване ни предостави неоспорими доказателства, че кибератаката срещу страната ни е организирана и спонсорирана от Ислямска република Иран чрез ангажирането на четири групи, които са извършили агресията", каза премиерът Рама.

Дневник