Членовете на Европейския съюз Литва, Латвия и Естония се съгласиха да ограничат влизането на руски граждани, пътуващи от Русия и Беларус, съобщиха техните външни министри в сряда.

Трите балтийски държави очакват забраната за влизане да бъде факт до средата на септември, след като получи официално одобрение от националните правителства, каза латвийският външен министър Едгарс Ринкевичус, цитиран от Ройтерс.

"През последните седмици и месеци преминаването на границата от руски граждани, притежаващи шенгенски визи, драстично се увеличи. Това се превръща във въпрос на обществената сигурност, както и въпрос от морален и политически характер", каза той на пресконференция в Литва.

Страните ще връщат от границата всички руски граждани с шенгенски визи, с изключение на пътуващи по хуманитарни и семейни причини, шофьори на камиони и дипломати.

След като директните полети между ЕС и Москва бяха отменени, шенгенските държави, граничещи с Русия са излажени на повишен натиск за издаване на шенгенски визи, които след това се използват от руските граждани за пътуване във вътрешността на Шенген.

Схемата ще бъде първата по рода си в ЕС, след като външните министри не успяха да се договорят за пълна забрана на туристическите пътувания, а само оскъпиха визите и удължиха времето за издаването им.

Естония има по-мека забрана от 18 август, забраняваща влизането само на руснаци, притежаващи шенгенски визи, издадени от естонските власти.

Финландия, която също граничи с Русия и първоначално подкрепи инициативата, няма да се присъедини към забраната поради правна несигурност относно това дали може да откаже на руски граждани с шенгенски визи, издадени от други европейски държави, каза финландският външен министър Пека Хаависто.

"Можете ли всъщност да отмените всички принципи на Шенген? Това в момента все още не е ясно", каза той.

Дневник