Европейската комисия предложи в сряда облагане на свръхпечалбите на производителите на енергия и горива и пределни цени за вноса на руски газ в опит да намали цените за домакинствата и бизнеса, които са рекордно високи.

"Изправени сме пред извънредна ситуация, защото Русия е ненадежден доставчик и манипулира нашите енергийни пазари. Нашето единство и нашата солидарност ще гарантират, че ще победим", заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Това става седмица по-рано от предварително обявеното, след като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел миналата седмица разкритикува Еврокомисията, че не прави нищо, за да помогне на европейците, които бяха натоварени с непосилни сметки заради енергийната криза.

Фон дер Лайен призна, че "манипулирането на газовите пазари има ефект на разпространение върху пазара на електроенергия", довело до "астрономически цени на електроенергията за домакинствата и компаниите и до огромна нестабилност на пазара".

Затова Еврокомисията решила да предложи на енергийните министри, които се събират извънредно в петък, пет мерки, които според нея могат да влязат в сила бързо.

Мерките предвиждат облагане на свръхпечалбите на производителите на електричество, на петрол и газ и пренасочването им към компенсации за домакинствата и бизнеса, поставяне на пределна цена за вноса на руски природен газ, държавно подпомагане за компаниите, доставчици на електроенергия и въвеждане на задължителни ограничения за потребление на електричество в пиковите часове.

Петте идеи на Брюксел

Еврокомисията предлага въвеждане на цели за използване на пиково електричество, чиито цени са най-високи, за да ограничи разходите. Фон дер Лайен посочи, че заради недостига на ток в целия свят, стойността на енергията е изключително висока и надува сметките на крайните потребители.

Според Ройтерс предложената цел предвижда намаление на потреблението с 10% всеки месец спрямо използваната енергия през предходните пет години.

Предложеното облагане на производителите би трябвало според Еврокомисията да бъде насочено към тези, които произвеждат енергия с ниска себестойност и които получават извънредни печалби, без да могат да ги инвестират бързо и без да ги влагат в увеличаване на разходите за производство. Става въпрос за производители на енергия от нисковъглеродни източници като възобновяеми източници и ядрена енергия.

Облагането на печалбите ще започва при преминаването на цената на електричеството на границата от 200 евро за мегаватчас.

Облагане на печалбите се предлага и за производителите на петрол и природен газ, чийто печалби са се увеличили заради поскъпването на енергоизточниците.

"Държавите членки трябва да инвестират тези приходи в подкрепа на уязвимите домакинства и да инвестират в чисти местни енергийни източници", заяви председателят на Европейската комисия.

Брюксел се застъпва и за доставчиците на енергия, които "трябва да бъдат подкрепени, за да се справят с нестабилността на пазарите".

"В момента от тях се изисква да предоставят неочаквано големи суми средства (за да купуват енергия, б.а.), което застрашава капацитета им за търговия и стабилността на бъдещите пазари", заяви Фон дер Лайен, добавяйки, че те се нуждаят от спешна ликвидна подкрепа.

Еврокомисията предлага и въвеждане на пределна цена за вноса на руски природен газ в ЕС, което Фон дер Лайен анонсира миналата седмица.

"Целта тук е много ясна. Трябва да намалим приходите на Русия, които Путин използва, за да финансира тази жестока война срещу Украйна", заяви председателят на Европейската комисия.

Запитана защо Комисията предлага пределна цена само за руския газ, а не из втечнения, чиято пазарна стойност също е много висока, Фон дер Лайен каза, че това също се обсъжда, но че заради недостига на газ по целия свят танкерите с втечнен газ просто могат да бъдат насочени към други континенти, лишавайки ЕС от необходимата му енергия.

Руският президент Владимир Путин предупреди в сряда, че Москва няма да спазва договорите си за доставки към държавите, които въвеждат пределни цени на руските горива.

След първото след лятната ваканция заседание на Еврокомисията в Брюксел Фон дер Лайен заяви, че "манипулациите върху газовия пазар" от страна на Русия и намаленото производство на енергия заради спадналия заради сушата капацитет на ВЕЦ и ТЕЦ са основни причини за проблемите на европейските потребители и компании.

"Когато те изнудват, вземаш мерки да си подсилиш позицията, търсиш други възможности и си солидарен с партньорите си", заяви Фон дер Лайен, представяйки инициативата.

Тя припомни, че 13 от 27-те членки на ЕС, включително България, вече са засегнати от пълно или частично спиране на доставките от руски газ.

Фон дер Лайен каза още, че ЕС вече е направил много, като е спрял да внася руски въглища и е намалил потреблението на руски природен газ от 40% миналата година до 9 на сто. Председателят на Еврокомисията заяви, че в момента ЕС внася повече газ от Норвегия, отколкото от Русия и че разполага с общи резерви в хранилищата си, които са запълнени предсрочно до 82% в повечето държави. България има втората най-ниска запълняемост в Европа след Латвия, като към сряда само 64.3% от хранилището в "Чирен" е запълнено с газ.

Дневник