Украйна пое отговорност в сряда за поредица от удари срещу руски военни бази на анексирания полуостров Крим, включително този, който причини опустошение на военното летище в Саки миналия месец.

В статия, публикувана от държавната информационна агенция УКРИНФОРМ Валерий Залужний, главнокомандващ на украинската армия, пише, че ударите са били извършени с ракети, без да дава повече подробности. Десет бойни самолета са унищожени на базата "Саки", каза той.

Залужний не изключва вероятността Русия да използва тактически ядрени оръжия, което да доведе до ограничена ядрена война.

"Има пряка заплаха от използване, при определени обстоятелства, на тактически ядрени оръжия от руските въоръжени сили", пише главнокомандващият.

На 11 август туристи от близките курорти съобщиха за силни експлозии във военновъздушната база край Новофьодоровка, използвана от руските военни. Министерството на отбраната в Москва заяви, че са се запалили боеприпаси заради неправилно боравене с огън и че няма поражения по самолетите, но сателитни снимки показаха големи поражения по летището, включително унищожаване на 8-10 летателни машини.

Само няколко дни по-късно взривове разтърсиха друга руска военна база край Джанкой, в северната част на полуострова, за които Москва призна, че са резултат от саботажни действия на украински военни.

Украйна досега само намекваше, че има отношение към експлозиите в руските кримски бази, като Москва в повечето случаи настояваше, че взривовете се дължат на неправилно боравене с боеприпаси и с огън.

Междувременно руското Министерство на отбраната съобщи, че продължава ракетните удари срещу украински поделения и инфраструктура в Източна Украйна. Според Москва украинското настъпление в района на Николаев е спряло заради понесените големи загуби в жива сила и техника.

Дневник