Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя по време на посещение в Белград, че според него "провокативната" политика на Запада спрямо Русия е неправилна, информира "Ройтерс", цитирана от БТА.

По-рано Европейският съюз и Г-7 (САЩ, Канада, Великобритания, Япония, Германия, Франция и Италия) предложиха налагане на таван на цената на руския природен газ, а президентът на Русия Владимир Путин заплаши да спре всички доставки, ако ЕС предприеме такава стъпка. Това повишава риска от ограничения в някои от най-богатите страни в света през зимата зима.

"Няма нужда да изброявам имена, но мога ясно да кажа, че не намирам позицията, която Западът възприема, за правилна", отбеляза турският президент на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич и посочи, че политика, основана на провокации, няма да постигне резултат в случая. Ердоган добави, че другите страни не трябвало да подценяват Русия.

На пресконференцията Вучич съобщи, че Сърбия е поискала от Турция да разреши пренос на електроенергия от Азербайджан към Сърбия, по думите на Вучич - около 2 гигаватчаса. На 22 август сръбският президент и азербайджанският му колега Илхам Алиев се договориха Сърбия да внася енергия от Азербайджан при неуточнени условия. Сърбия произвежда около 70 процента от необходимата й електроенергия в централи на въглища.

"Помолих го (Ердоган) да ни помогне и да предвиди пространство за пренос на азерски ток", уточни Вучич.

Сърбия е почти изцяло зависима от руския газ, но иска да диверсифицира доставките и планира да започне внос на природен газ от Азербайджан през 2023 г.

Вучич каза, че предстоящата зима в Европа може да се окаже "много студена" поради енергийната криза, произтичаща от войната в Украйна. Въпреки че Белград осъди нахлуването на Русия в Украйна, страната отказа да наложи санкции на Москва.

"Ако някой наистина мисли да победи Русия военно (в Украйна), тогава ще трябва да се подготвим не само за студена зима, а за полярна зима", подчерта още Вучич.

Сърбия планира да закупи турски бойни дронове "Байрактар" през 2023 г., заяви още сръбският президент и добави, че ще бъда инвестирани стотици милиони евро в сделката, без да посочва подробности.

Президентите на Сърбия и Турция присъстваха на подписването на серия споразумения за сътрудничество, включително за пътувания между двете страни само с лична карта. Ердоган е подчертал, че Сърбия е ключова страна за мира и стабилността в Западните Балкани, съобщи "Танюг", цитирана от БТА.

Дневник