Полша съобщи в четвъртък, че се присъединява към трите балтийски държави, които в сряда обявиха, че ще забранят влизането на руски туристи, дори ако притежават валидни шенгенски визи.

Литва, Латвия и Естония се споразумяха да ограничат влизането на руски граждани в техните страни от Русия и Беларус.

Това оставя Финландия единствената шенгенска държава, граничеща с Русия като входен пункт за пътуващи към ЕС руски граждани, след като самолетните пътнически превози бяха прекъснати още в началото на войната в Украйна. Хелзинки се колебае дали ограниченията не противоречат на шенгенските правила, но на национално ниво взе решение от септември да намали с до 90% броя на издаваните визи на руски граждани.

"Неприемливо е, докато хората в Украйна са измъчвани и убивани, гражданите на държавата-агресор (Русия) могат да пътуват свободно в рамките на ЕС", се казва в изявление на полското правителство, цитирано от Ройтерс.

Ограничението ще влезе в сила от 19 септември.

"Мерките се приемат въз основа на общата обосновка за защита на обществения ред и вътрешната сигурност, както и цялостната сигурност на нашето общо Шенгенско пространство", каза полското правителство.

Извън забраната остават дисидентите на режима в Кремъл, както и пътуванията по хуманитарни причини, на членове на семейството на европейски граждани, шофьорите на товарни автомобили, дипломатите и транзитно пътуващите за руския ексклав Калининград.

Държавите, граничещи с Русия, решиха да действат самостоятелно, след като ЕС не успя да постигне съгласие за забрана за пътуване на руски граждани. Вместо това ЕС реши да прекрати действието на споразумението за облекчен визов режим с Москва, което ще оскъпи значително шенгенските визи за руски граждани, ще удължи времето за издаването им, както и документите, които те ще трябва да представят, за да получат достъп до Европа.

Балтийските държави и Финландия се оплакват от непосилен натиск от руски граждани, които кандидатстват за види, използвайки възможността с една шенгенска виза да пътуват из 26-те държави, които са част от пространството без гранични проверки.

Дневник