Европейските министри на енергетиката постигнаха принципно съгласие да сложат пределна цена на природния газ в опит да ограничат рекордните разходи за енергия, но си оставиха за уточнение дали тя ще се отнася само до руските доставки или до целия внос, влизащ в ЕС.

Това стана ясно след края на извънредното им събиране в Брюксел в петък. Чешкият министър на енергетиката Йозеф Сикела каза, че е нужно още време, за да се уточни въпросът, след като част от европейските държави възразиха на идеята на Европейската комисия да се ограничи само цената на руския природен газ, доставян по газопроводи.

"Успяхме да постигнем съгласие по обща посока за временни спешни мерки и да дадем ясна задача на комисията да излезе със стабилно и осезаемо предложение в рамките на няколко дни. Ще направим всичко необходимо, за да помогнем на нашите граждани и компании, които са изправени пред високи цени на енергията", заяви Сикела.

Той каза, че енергийните министри са се съгласили с въвеждане на "общ таван на цената" на газа, без да прецизират подробностите, както и нивата, на които тя би могла да бъде фиксирана. Сикела каза, че решение ще има най-късно в края на септември, а германският енергиен министър Роберт Хабек даде да се разбере, че 200 евро за мегаватчас е "висока, но подобна на тази в Азия" цена на природния газ.

Еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон, която участва в заседанието, предупреди, че разширяването на мярката, за да се включи и втечненият природен газ, може да създаде проблем с доставките за Европа, тъй като търсенето на горивото в целия свят е високо и танкерите с газ може да се насочат в друга посока, поставяйки под въпрос осигуряването на гориво през зимата.

Симсон настоя, че има и други начини за намаляването на цените като преговори с алтернативните доставчици, които еврокомисията вече води от името на страните членки.

Запитана дали поставянето на пределна цена на руския газ няма да доведе до пълно прекъсване на доставките от "Газпром", както се закани президентът Владимир Путин, комисар Симсон каза, че всички действия, предприети от ЕС през лятото, включително решението за запълване на газовите хранилища, са били насочени към подготовка за пълно спиране на руските доставки.

"Ще предложим безпрецедентни мерки в безпрецедентни времена", заяви Симсон.

Министър Сикела каза, че руският природен газ вече няма пазарен ефект върху енергийния пазар в ЕС, а само психологически чрез действията на "Газпром" като спирането на "Северен поток" преди седмица за неопределено време.

Част от държавите смятат, че пределните цени само върху руския газ няма да са достатъчни, тъй като той вече представлява едва около 10% от европейското потребление (40% миналата година), а цените на втечнения газ също са твърде високи и трябва да се ограничат, за да се усети това в сметките на крайните потребители.

Европейската комисия ще предложи във вторник конкретни мерки, след като министрите се съгласиха с предложенията й да се обложат свръхпечалбите на производителите на електричество от възобновяеми източници, въглища, атомна енергия. Те приеха и идеята да се свалят някои ограничения пред подпомагането на доставчиците на енергия, включително с държавни помощи и банкови гаранции, за да се решат проблемите им с ликвидността. Много от големите доставчици се изправиха пред огромни загуби, след като трябваше да купуват по рекордни цени, без да могат да си възстановят разходите.

Енергийните министри обаче не се съгласиха с идеята на Европейската комисия за въвеждане на задължителни цели за икономия на потреблението на ток в пиковите часове, когато енергията е най-скъпа, и така да се помогне на доставчиците и на крайните потребители. Вместо това те дадоха мандат на екипа на Урсула фон дер Лайен да разработи механизъм на доброволна основа по подобие на този, който беше приет през лятото за свиване на потреблението на природен газ с 15%.

Мерките за реализиране на тези икономии са доброволни, но държавите, които искат да ползват газ от съседите при извънредна ситуация, трябва да са направили всичко да пестят, за да могат да се възползват от европейската солидарност.

В сряда председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен предложи пет спешни мерки за понижаване цената на енергията: задължителни икономии в пиковото потребление, въвеждане на пределна цена за вноса на руски природен газ, облагане на свръхпечалбите на производителите на електричество и на изкопаеми горива, с които да се компенсират домакинствата и бизнеса, и възможности за осигуряване на ликвидност за доставчиците на енергия.

Дневник