Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че 300 хил. запасняци ще бъдат призовани като част от частичната мобилизация, обявена в сряда сутрин от руския президент Владимир Путин.

Шойгу отбеляза, че частичната мобилизация предвижда да се набират само лица, които са служили и имат военна специалност. Тези, които вече служат, няма да бъдат изпратени в зоната за специални операции, както Москва нарича войната в Украйна, уточни Шойгу.

Мобилизацията ще засегне 1.1% от общия мобилизационен ресурс, съобщава руската агенция "Интерфакс", като се позовава на министъра на отбраната.

Как Путин подготви терена за обявяване на мобилизация

Скоростното одобряване във вторник в руския парламент на поправки в Наказателния кодекс за още по-тежки наказания за дезертьорство и доброволно предаване в плен предизвикаха най-големия срив на московската борса от началото на войната. В социалните мрежи се появиха панически твърдения, че от полунощ се затварят границите за всички мъже на възраст между 18 и 65 години заради очаквано обявяване на всеобща мобилизация.

Координираното обявяване на започващи от петък "референдуми" за присъединяване към Русия на всички окупирани от Русия украински територии (и то в административните граници на областите, които армията реално не е превзела) се тълкува като създаване на основание за превръщането в "отечествена" на една война, която в същността си има за цел заграбване на обширни земи от съседна държава.

Границите на Русия трябва да се затворят частично за напускане

От Министерството на отбраната на Русия все още не съобщават подробности за режима за напускане на страната от граждани на военен отчет след указа на Путин за обявяване на частична мобилизация.

Член 21, част 2 от Федералния закон "За мобилизационната подготовка и мобилизацията в Руската федерация" гласи следното: "На гражданите, които са регистрирани във военната служба, от момента на обявяването на мобилизацията им е забранено да напускат местожителството си без разрешението на военните комисариати, федералните изпълнителни органи, които имат запас."

На практика това би трябвало да означава също, че авиокомпаниите и железниците трябва да спрат продажбата на билети за тези мъже и жени за пътувания вътре в Русия. Те трябва да останат там, където се водят по местожителство.

Първи реакции

Президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация, която започва незабавно, от сряда. Тя ще засегне запасняците и служилите в армията. Руският президент подкрепи и провеждането на референдуми в окупираните области на Украйна - Донбас, Запорожие и Херсон, които бяха насрочени в сряда за 23-27 септември.

Германия: Путин трябва да разбере, че не може да спечели войната

Путин ще се откаже от "имперските си амбиции", които рискуват да унищожат Украйна и Русия, само ако разбере, че не може да спечели войната. Това заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц в речта си пред започналата във вторник вечер 77-а сесия на Общото събрание на ООН.

Канцлерът на най-голямата европейска икономика каза, че завръщането на империализма с войната на Путин срещу Украйна не е катастрофа само за Европа, но и за световния ред, основан на правила. Той призова ООН да ги защити от онези, които биха предпочели свят, в който "силните управляват слабите".

"Ще гледаме ли безпомощни как някои искат да ни катапултират обратно в световен ред, където войната е обичайно средство за политика, независимите нации трябва да се присъединят към своите по-силни съседи или колониални господари, а просперитетът и човешките права са привилегия за малцината късметлии. Или успяваме заедно да го управляваме, за да гарантираме, че многополюсният свят на XXI век ще остане многостранен свят? Моят отговор като германец и европеец е: трябва да го управляваме", заяви Олаф Шолц.

Марк Рюте: Виждам знак за паника в Кремъл

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че заповедта за мобилизация в Русия е знак за паника в Кремъл, която не трябва да се приема като пряка заплаха от пълна война със Запада.

"Мобилизацията, призоваването за референдуми в Донецк - всичко това е знак за паника. Неговата реторика за ядрените оръжия е нещо, което сме чували много пъти преди", каза Рюте пред телевизионния канал NOS.

Сенатът на САЩ препоръча мерки за таван на петрол и газ

Наред с нарастващите европейски цени на газа суровият петрол скочи с повече от 2% в сряда, след като Путин обяви частичната военна мобилизация.

Сенатори от Демократическата и от Републиканската партия предложиха във вторник администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да използва вторични санкции срещу международните банки, за да засили натиска за ограничаване на цените на руския петрол от страните от Г-7.

Москва предупреди, че поставянето на таван на суровия петрол и газ от Русия ще доведе до пълното спиране на доставките към държавите, които ги прилагат.

Ходът на американските законодатели дойде часове преди Путин да нареди първата мобилизация на Русия след Втората световна война, предупреждавайки Запада, че ако продължи това, което той нарече "ядреното изнудване", Москва ще отговори с огромния си арсенал.

Няколко страни забраниха вноса на руски суров петрол и гориво, но Москва успя да запази приходите си чрез увеличени продажби на суров петрол в Азия.

Германия беше принудена да национализира най-големия си доставчик на руски природен газ, за да го спаси от фалит.

Заплахите на Путин трябва да се вземат на сериозно според Лондон

Речта на руския президент Владимир Путин в сряда беше тревожна ескалация, заяви британският външен министър Джилиън Кийгън, цитирана от "Ройтерс".

Според нея заплахите, които Путин отправя, трябва да се приемат сериозно.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс коментира мобилизацията на резервисти за Украйна като признание отПутин, че "инвазията му се проваля".

"(Путин) и неговият министър на отбраната изпратиха десетки хиляди свои граждани на смърт, зле оборудвани и зле ръководени. Никакви заплахи и пропаганда не могат да скрият факта, че Украйна печели тази война, международната общност е единна и Русия се превръща в глобален парий", се казва в изявление на Уолъс, цитирано от Ройтерс.

Премиерът на Чехия: Още едно доказателство кой е единственият агресор

Обявената от Владимир Путин частична мобилизация е опит за по-нататъшна ескалация на войната, която Русия започна срещу Украйна, и е още едно доказателство, че Русия е единственият агресор", заяви Петр Фиала, премиерът на Чехия. "Трябва да помогнем на Украйна и в наш собствен интерес е да продължим с тази помощ", допълни той.

За Киев мобилизацията е сигнал, че войната не върви по плана на Москва

Мобилизацията на Русия беше предвидима стъпка, която ще се окаже изключително непопулярна и подчертава, че войната не върви според плана на Москва. Това коментира съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк.

В съобщение до "Ройтерс" Подоляк казва, че че руският президент се опитва да прехвърли вината за започването на "непредизвикана война" и влошаващата се икономическа ситуация на Русия върху Запада.

"Абсолютно предвидим призив, който прилича повече на опит да оправдаят собствения си провал", написа Подоляк в първата реакция на президентската канцелария на Украйна.

"Войната очевидно не върви според сценария на Русия и затова наложи Путин да вземе изключително непопулярни решения за мобилизиране и силно ограничаване на правата на хората", добавя той.

Михайло Подоляк ръководеше украинската делегация по време на преговорите с Москва в началото на войната в Украйна.

Китай призова към диалог и консултации

Външното министерство на Китай призова всички страни да се включат в диалог и консултации и да намерят начин да отговорят на опасенията за сигурността на всички страни, след като руският президент Владимир Путин предупреди Запада за това, което той определи като "ядрен шантаж".

Позицията на Китай по отношение на Украйна е последователна и ясна, каза говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин на редовен брифинг за медиите в сряда.

Дневник