Великобритания обеща в сряда да ограничи разходите на едро за електричество и газ за бизнеса в опит да намали натиска върху икономиката, причинен от невиждан от 50 г. скок на цените.

От следващия месец цените цените на едро за енергията ще бъдат ограничени до по-малко от половината от пазарната цена до около 211 паунда ($239) за мегаватчас (MWh), а за газ - до 75 паунда за MWh, в сравнение с прогнозните пазарни цени от съответно 600 паунда и 180 паунда.

"Ние се намесихме, за да спрем колапса на бизнеса, да защитим работните места и да ограничим инфлацията", каза министърът на финансите Куаси Квартенг, цитиран от Ройтерс.

Цените на едро на газ и електроенергия в Европа скочиха, след като Русия нахлу в Украйна и оттогава остават нестабилни.

Групи, представляващи бизнеси от кръчми до производители на стомана, приветстваха намесата на властите, заявявайки, че със схемата правителството хвърля спасителен пояс на компаниите, борещи се за оцеляване.

Правителствената подрепа за шест месеца ще струва на бюджета около 42 милиарда паунда, в допълнение към повече от 100 милиарда паунда, предназнечени за вече огласената схема за подкрепа на домакинствата.

Очаква се в петък Квартенг тда даде повече подробности за това откъде правителството ще намери пари да плати
за енергийната схема, като в същото време изпълнява обещанията за намаляване на данъците.

Инвеститорите казват, че изявлението от петък ще бъде критичен тест за доверието в британските публични финанси, тъй като разходите за заеми нарастват едновременно с ангажимента за по-високи разходи и разчитането на ускорен икономически растеж.

Енергийната схема за бизнеса първоначално ще се прилага от 1 октомври до 31 март 2023 г. за всички небитови потребители на енергия, включително благотворителни организации и за публичния сектор като училища и болници, както и предприятията.

Дневник