Силни са очакванията италианският десен блок, воден от Джорджия Мелони, да спечели изборите в неделя, но настроенията на избирателите се промениха през последните две седмици и не трябва да се изключват изненади, казват социолозите.

Откакто публикуването на проучвания на общественото мнение беше забранено две седмици преди вота в неделя, лявото Движение "5 звезди", изглежда, е постигнало значителен напредък, докато дясната "Лига" все трудно поддържа популярност, според седем социолози, интервюирани от "Ройтерс".

"Лига" на Матео Салвини е основният съюзник на партията на Мелони "Италиански братя", която вероятно е консолидирала позицията си на най-популярната сила пред лявоцентристката Демократическа партия (ДП) на Енрико Лета, посочват социолозите.


По отношение на общия резултат повечето казаха, че донякъде е намаляла вероятността десните да спечелят мнозинство в двете камари на парламента и да формират следващото правителство поради възхода на "5 звезди", но това остава най-вероятният резултат.

"Нищо не трябва да се изключва", каза Ренато Манхаймер, ръководител на агенцията за социологически проучвания Eumetra. "Бих поставил вероятността за дясно мнозинство на 60-65%, което е свиване спрямо около 80% преди три седмици."

Всички останали анкетьори виждат по-малък шанс за размествания. Техните оценки за вероятността за консервативна победа варират от 70% до категоричните 100%, прогнозирани от Федерико Бенини, ръководител на агенция Winpoll.

На 10 септември, когато влезе в сила забраната за публикуване на проучвания за нагласата на избирателите, повечето проучвания даваха на "Италиански братя" около 24%, а на комбинирания консервативен блок - включващ "Лигата" и Forza Italia на бившия премиер Силвио Берлускони - около 46%.

Победата им се смяташе за гарантирана поради разцеплението вляво, по-специално разпадането малко преди началото на кампанията на съюза между ДП и Движението "5 звезди" на бившия премиер Джузепе Конте. Този сценарий за победа на десните остава твърдо в сила, казаха социолозите, въпреки признаците на напредък за "5 звезди". Движението беше в дълбока криза допреди няколко месеца, но сега се очаква да надскочи "Лига" като третата по популярност партия.


Конте премести "5 звезди" наляво и, изглежда, бере плодовете на кампания, фокусирана върху енергичната защита на своята водеща схема за намаляване на бедността, чиито бенефициенти са съсредоточени в Южна Италия. "Конте проведе много добра кампания и почти не е сбъркал", каза Фабрицио Масия, ръководител на агенцията EMG Different.

Независимо от това повечето социолози се съгласиха, че разделението между "5 звезди" и ДП ще разбие шансовете и на двете партии да получат една трета от допълнителните парламентарни места, разпределени като бонус според крайния резултат от вота. Вижда се, че депутатите по този механизъм за подпомогнато създаване на парламентарно мнозинство отиват почти изцяло към обединената десница. Останалите места се разпределят чрез пропорционално представителство.

"Дори растежът на "5 звезди" - освен ако не се окаже някакъв феноменален бум - изглежда недостатъчен, за да попречи на дясноцентристите да спечелят", каза Лоренцо Преляско, ръководител на агенция YouTrend.

Масиа каза, че консерваторите могат да бъдат спрени само от скок на "5 звезди", съчетан със същата тенденция в подкрепата до около 10% за центристката партия "Действие". Това би откраднало гласове от дясното. Преди допитванията да бъдат спрени, "Действие" имаха около 6.5%.

Дневник