Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел заяви, че Русия трябва да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН, съобщи ДПА.

"Когато постоянен член на Съвета за сигурност започне непровокирана и неоправдана война, война, която е осъдена от Общото събрание, отстраняването на този член от Съвета за сигурност, според мен, трябва да бъде автоматично", заяви Мишел, визирайки войната на Русия срещу Украйна, пише БТА.

"Използването на правото на вето би трябвало да е изключение, но то се е превърнало, както видяхме, в правило. Необходима е реформа, и то спешно", каза Мишел, обръщайки се към Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - Китай, САЩ, Франция, Великобритания и Русия - имат право на вето върху резолюции. Съветът за сигурност е най-мощният орган на ООН, тъй като неговите резолюции са задължителни за страните членки. Съгласно Устава на ООН Съветът за сигурност носи "основната отговорност за поддържането на международния мир и сигурност".

Успоредно с това, в кулоарите на сесията на ООН пред журналисти сръбският президент Александър Вучич коментира, че неговата страна не подкрепя подобно решение.

Западът ще се опита да изключи Русия от Съвета за сигурност, но Сърбия не подкрепя такова решение, каза Вучич.

"Аз съм почти убеден, че западните сили ще се опитат да го направят - дали ще им се удаде, или не, ще видим. За това са необходими и гласовете на две трети от членовете на ООН. Сърбия никога няма да гласува за такова нещо", каза сръбският президент, цитиран от "Известия".

Той добави, че подобно изключване на Русия от СС на ООН ще разруши световния ред.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е изисквал Русия да бъде лишена от правото си на вето, докато води война, припомня Ройтерс.

 Турция настоява за реформиране на ООН - иска отмяна на ветото

Междувременно Турция настоя "за" отмяна на правото на вето в Съвета за сигурност на ООН, съобщи в петък министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

"Все повече политици казват, че светът е по-голям от пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН", заяви той пред репортери в Ню Йорк след участието на турската делегация в 77-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Според Чавушоглу вземането на решения с мнозинство може да се превърне в заместител на правото на вето. "Основното в случая е да осигурим максимално покритие и справедливост", заяви той.

Чавушоглу припомни, че призивът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за реформиране на ООН се подкрепя от все повече световни лидери и това е било демонстрирано от последната сесия на Общото събрание.

Само пет постоянни членки имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН, който се състои от 15 държави: Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Външните министри на Франция и Германия поискали среща с Лавров в Ню Йорк, но били стопирани

В сесията на ООН участва и руският външен министър Сергей Лавров, а срещи с него са поискали няколко европейски външни министри, но те не са се осъществили, стана ясно от думите на неговия говорител Мария Захарова.

Министрите на външните работи на Франция, Германия и представител на една от скандинавските страни са поискали среща с първия дипломат на Москва в кулоарите на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, обяви Захарова по телевизионния канал "Россия-1", предава ТАСС.

"По отношение на това дали има искания от западняци за комуникация с руската делегация в централата на ООН. Същите тези западни гиганти, включително Европейският съюз, започнаха да искат среща с нас. Искате ли имена? Имам ги : [Катрин] Колона (Франция), [Аналена] Бербок (Германия), друг представител на [една от страните] от Северна Европа поиска среща с Лавров", каза тя, съобщава "Фокус".

В същото време, по думите на Захарова, някои представители на "колективния Запад" възпират страните-членки на ЕС да общуват с Руската федерация, който "традиционно поддържа исторически, икономически, хуманитарни връзки" с Москва. "Просто тихомълком им забраняват и страните ни казват за това", добави Захарова. Лавров осъществи вече среща с генералния секретар Антониу Гутериш, както и с министри от държави извън ЕС.

Дир.бг