Кремъл нарече излишно "истерична" реакцията на руснаците, подлежащи на мобилизация, докато те втори ден се изнасят от страната в посока Финланди, Грузия и Казастан. Международният обмен изобилства от снимки на широко усмихнати руснаци, пресекли границата на страната и спасили се от фронта.

Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви, че не е необходимо обществото да реагира "истерично" на мобилизацията на резервисти за участие в бойните действия в Украйна, съобщи ДПА. В сряда Путин обяви, че най-малко 300 000 резервисти ще бъдат призовани под знамената, за да се включат в започналата през февруари инвазия в съседната на Русия страна, а опозиционни медии като "Медуза" твърдят, че планът е броят им да достигне 1,2 милиона мобилизирани. Кремъл отрече и продължава да твърди, че става въпрос само за мобилизиране на 300 000 от запаса.

По неофициална информация на руския сайт, която са получили от източник в Кремъл, в следващите дни е твърде вероятно Русия да затвори границите си, за да спре потока бягащи от мобилизация. На този етап властите не са забранили напускането на страната.

Първоначално новината предизвика редица антивоенни протести в множество градове и паника сред руските мъже. Широко разпространени са случаите с руснаци, които бързо резервират еднопосочни полети или се отправят към държави като Финландия и Казахстан, пише БТА. Напускането на страната се разглежда като заплаха за руската икономика, както и за отслабващата военна машина на Путин в Украйна, посочва ДПА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отхвърли опасенията на обществеността.

"По някакъв начин може да се разбере, че в първите часове след обявяването и дори в първия ден имаше истерична, изключително емоционална реакция, защото наистина нямаше достатъчно информация", призна той.

"През изминалите дни обаче правителството разпространи повече информация и създаде горещи телефонни линии, за да отговаря на въпроси", допълни Песков.

Днес руското министерство на отбраната предостави нови подробности за това кои мъже няма да бъдат засегнати от мобилизацията. Специалистите в областта на високите и информационните технологии, критично важните служители във финансовия сектор и членовете на държавните медии, които участват във военната пропаганда на Кремъл, не трябва да получават повиквателни, тъй като работят в професии, "опазващи системата", заяви министерството.

Ръководителят на Комисията по отбрана в руския парламент Андрей Картаполов обясни във връзка със заминаването на много мъже, че според закона за мобилизацията има забрана резервистите да напускат страната.

Тъй като обаче Путин е наредил "частична" мобилизация, законът не се прилага, каза той, и пътуванията в рамките на Русия и в чужбина са разрешени. Въпреки това Картаполов препоръча на резервистите, които не са сигурни дали подлежат на мобилизация, сами да отидат в наборната комисия, за да изяснят положението си.

Междувременно Финладия е взела решение да предприеме мерки за "значително" ограничаване на влизането на руски граждани на нейна територия, обяви днес правителството на страната, предаде Франс прес. Скандинавската държава вече ограничи издаването на туристически визи на руски граждани до една десета от договореното.Във Финландия се наблюдава нарастване на броя влизащи от Русия по сухопътните ѝ граници след обявената от Москва мобилизация на резервисти за войната в Украйна. Представител на правителството в Хелзинки заяви, че страната "ще ограничи значително допускането на руски граждани и издаването на визи с цел потвърждаване на международната позиция на Финландия".

Само вчера границата са преминали 6400 руснаци с наземен транспорт, съобщава CNN, като цитира шефа на отдела за международни отношения в Граничната служба на страната Матти Питкянитти. В същото време Финландия са напуснали 3227 руснаци.

На други места в страната, като например, в Якутия, настроенията са на обратния полюс, а изпращането на мобилизираните се превръща в своеобразно тържество.

Дир.бг