Германия е готова да дава бежански статут на руснаци, които бягат от страната си заради риск от мобилизация. Руските дезертьори са заплашени от тежки репресии и затова имат право на международна защита, заяви министърката на вътрешните работи Нанси Фезер.

Който се опълчва на руския режим и поради тази причина е поставен под голяма заплаха, може да поиска убежище по политически причини в Германия. Решението за даване на такъв статут обаче продължава да е индивидуално и след проверка.

От месеци Германия приема критици на руската политика, които са преследвани и заплашвани, припомни днес Фезер. Все по-бруталната война срещу Украйна е придружена и с все по-брутални репресии срещу собственото население – особено срещу пресата, срещу правозащитници и срещу опозиционери.

„Безграничното презрение към човешкия живот“, което демонстрира Владимир Путин, не изключва и войниците на собствената му армия, заяви още министърката.

След обявяването на частична мобилизация в Русия хиляди млади мъже тръгнаха да напускат страната. Германските зелени и либерали вече настояха за такива хора да има убежище в страната.

„Който мрази пътя, по който върви Путин и избира либералната демокрация, е добре дошъл“, заяви министърът на правосъдието Марко Бушман.

Заплахата от насилствена мобилизация е причина за получаване на бежански статут и от други нации – например от еритрейците.

Неправителствените хуманитарни организации като „Pro Asyl“ и организацията за помощ на отказали да се бият във война "Connection" настояват да се създаде възможност за руските дезертьори да влизат в ЕС.  Един от начините е да се дава хуманитарна виза на онези, които са успели да влязат в Грузия или Турция.

Клуб 'Z'