Русия обяви в събота, че сменя най-висшия генерал, отговарящ за тиловото осигуряване, докато военната ѝ операция в Украйна се натъква на серия от логистични проблеми.

"Армейски генерал Дмитрий Булгаков е освободен от поста заместник-министър на отбраната и ще бъде заменен от генерал-полковник Михаил Мизинцев", съобщи руското министерство на отбраната в Телеграм.

Мизинцев (60 г.) е в британския списък за санкционирани физически лица заради участието му в обсадата на Мариупол в Украйна, който бе превзет от руските сили през май. Украинските военни твърдят, че той е ръководил обсадата на града, което му е спечелило прозвището "касапина на Мариупол". Досега той заемаше длъжността ръководител на Националния център за управление на отбраната на Русия.

Генерал Дмитрий Булгаков пое поста на заместник-министър на отбраната на 2 декември 2008 г. Каква длъжност ще заеме сега, военното ведомство не уточнява, като се посочва само, че ще бъде преместен на друга работа.

От руското военно министерство посочват като причина за рокадата преместването на генерал Булгаков на друга работа.

Според руските медии уволнението му не е свързано с преместване на друга длъжност, а с лошо материално осигуряване на мобилизираните руснаци и армията. И така, точно днес се появи видео, на което се вижда как на хора, мобилизирани в Приморския край, се раздават ръждясали картечници.

Руската военна операция и неотдавнашните успехи на украинската армия на бойното поле разкриха значими пропуски в логистиката на армията на Москва, отбелязва ДПА.

Според някои анализатори материално-техническото снабдяване е най-слабата брънка в руската армия, която създава проблеми от началото на инвазията в Украйна на 24 февруари.

Частичната военна мобилизация, обявена от президента Владимир Путин в сряда, е още едно логистично предизвикателство. Стотиците хиляди запасняци от цяла Русия се нуждаят да бъдат оборудвани и обучени, преди да бъдат пратени на бойното поле, отбелязва АФП. / dir.bg