Мъж откри огън в във военно окръжие, където се провежда частична мобилизация, в руския град Уст-Илимск, Иркутска област.

В Telegram се появи видеозапис на инцидента: на него се вижда как мъж, който стои на сцената в малка зала и стреля по човек, след което простреляният пада, а събралите се бягат от залата.

Военният комисар на областта Александър Елисеев е в реанимация в изключително тежко състояние, съобщи губернаторът на областта Игор Кобзев. Малко след инцидента бе съобщено, че военният комисар е бил убит, но тази информация не бе потвърдена. Кобзев заяви, че е "дал указания за засилване на мерките за сигурност" и че "се срамува, че такива неща се случват в момент, когато трябва да сме обединени".

Стрелецът е бил задържан - той е 25-годишен местен жител. Според някои съобщения той е трябвало да бъде мобилизиран; твърди се, че преди да открие огън, той е казал "Сега всички да се приберем у дома и никой няма да воюва".

Майката на Руслан Зинин обаче разказва пред изданието "Астра", че известието за мобилизация не е дошло за него, а за най-добрия му приятел, който не е служил в армията, което го е "огорчило много". На сутринта мъжът казал на баба си, че отива в да се запише като доброволец. Жената не знае откъде синът й има оръжие.

През целия уикенд в Русия продължиха протестите срещу мобилизацията за войната с Украйна. В Дагестан протестиращите се изправиха срещу полицията, която се опитваше да задържи участниците в митинга, жителите блокираха федералната магистрала Кавказ, а полицията стреля във въздуха.

Дир.бг