Турция няма да признае резултатите от референдумите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, както и на териториите на Херсонска и Запорожка област на Украйна. Същото важи и за Казахстан - ще "изхожда от принципите на териториалната цялост на държавите", предадоха агенциите.

Турция, както и в случая с Крим, няма да признае присъединяването на регионите към Русия, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Що се отнася до провеждането на референдуми за присъединяване към Русия от самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР и военните администрации на Запорожка и Херсонска област, Казахстан изхожда от принципите на териториалната цялост на държавите, тяхното суверенно равенство и мирно съвместно съществуване", заяви официалният представител на Министерството на външните работи на републиката Айбек Смадиаров.

Ден по-рано сръбското външно министерство също заяви, че не може да признае резултатите от "референдумите" в самопровъзгласилите се републики в Донбас и в окупираните територии на Запорожка и Херсонска област поради нормите на международното право. Министърът на външните работи Никола Селакович добави, че признаването би било в разрез с държавните интереси на Сърбия.

Казахстан, Турция и Сърбия също не са признали анексирането на Крим.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви относно признаването от страна на Русия на резултатите от референдумите, че "това се предхожда от определена процедура, ще ви информираме".

През уикенда няколко медии цитираха източници, които описват такъв сценарий: На 27 септември ще приключат "референдумите" в окупираните територии, след което границите на Руската федерация ще бъдат затворени, на 29 септември Съветът на федерацията ще "приеме" украинските региони, а на 30 септември Путин ще направи обръщение към Федералното събрание (подобно на обръщението му след анексирането на Крим). Все още обаче няма официално потвърждение за това.

Междувременно стана известно, че украинската служба за сигурност - СБУ, започва наказателно преследване на лицата, отговорни за "референдумите".

Става дума за Владимир Висоцки, председател на Централната избирателна комисия на самопровъзгласилата се ДНР, Елена Кравченко, председател на ЦИК на самопровъзгласилата се ЛНР, както и за Александър Кофман, ръководител на "Обществената палата на ДНР", и Марина Филипова, съветник на ръководителя на самопровъзгласилата се ЛНР.

От СБУ заявиха, че отговорните за "референдумите" ще бъдат обявени за издирване в близко бъдеще./Дир.бг