Газопроводът "Турски поток" може да бъде спрян - лицензът на оператора South Stream Transport B.V. (нидерландско дъщерно дружество на "Газпром) е отнет на 17 септември, което според действащото европейско законодателство трябва да доведе до пълно спиране на тръбопровода, съобщава руската версия на "Свободна Европа", позовавайки се на документ от Нидерландската централна служба за внос и износ (CDIU), както и източници, близки до компанията.

"Свободна Европа" също така цитира фрагмент от писмо на главния изпълнителен директор на компанията Олег Аксютин, в който се казва, че отнемането на лиценза го принуждава "да спре всички договори, свързани с техническата поддръжка на тръбопровода (включително проектиране, производство, монтаж, тестване, ремонт, поддръжка и обучение (във връзка с одобрената работа по тръбопровода), всякакъв вид подкрепа, включително вербална".

По тръбопровода трябвало да минава само технически газ, за ​​да се поддържа неговата работоспособност.

Заради санкциите операторът на тръбопровода вече не може да поддържа газопровода, тъй като всички необходими материали и оборудване са включени в санкционните списъци.

В друго писмо, също цитирано от Радио Свобода, спешно се изисква спирането на всички договори с доставчици от 16 септември 2022 г. и се предоставя списък на компаниите, чиито представители трябва да бъдат уведомени: "Comita", "Subsea7", "StarCOE", "Valveitalia", "Norrexim", "Intecsea", "Gazprom Трансгаз Краснодар" и "Старстрой".

"Тръбата е на 3 километра дълбочина, сеизмичната обстановка е доста сложна в целия Черноморски басейн, има разломи на тектонните плочи и целостта на тръбата трябва да се следи непрестанно. За тази цел има специални кораби. В момента цялата тази работа е напълно спряна", казва източникът на "Свободна Европа".

Други източници твърдят, че South Stream Transport B.V. е подала молба за нов лиценз, но никой не може да гарантира подновяването му. Затова в момента има опасност газопроводът да бъде спрян. Компанията все още не е уведомила Турция, която е основният потребител на газ по маршрута, за проблемите.

В момента "Турски поток" остава последният маршрут за доставки на газ за Европа, който работи без прекъсвания. Газопроводът "Ямал-Европа", който минаваше през Полша, беше спрян още през май, докато украинската газопроводна система работи само с една трета от капацитета си заради войната. Тръбопроводът "Северен поток 1" е повреден, като има сериозни съмнения за саботаж от страна на Русия.

Клуб 'Z'