По-голямата част от общо 32 изследвани коралови рифа по света страдат от ниски нива на кислород поради глобалното затопляне, а заплахата за морските екосистеми се очаква да се задълбочи, сочи проучване, цитирано от ЮПИ.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Нейчър клаймит чейндж“, а авторите му твърдят, че за първи път се проучва ниското ниво на кислород или хипоксия в световен мащаб. Учените, начело с изследователи от Института по океанография „Скрипс“ към Калифорнийския университет в Сан Диего, са установили, че хипоксията е широко разпространена в много коралови рифове, което показва цялостното намаляване на съдържанието на кислород в световния океан и в крайбрежните води. „Това проучване е уникално, защото нашата лаборатория работи с голям брой сътрудници, за да събере този глобален набор от данни за кислорода, специално фокусирани върху кораловите рифове - никой досега не е правил това в световен мащаб с толкова много данни“, казва в прессъобщение морският биолог Ариел Пезнер, постдокторантка в Морската станция „Смитсониън“ във Флорида.

Изследователите използват модели на четири различни сценария за изменение на климата, за да покажат, че прогнозираното затопляне на океана и намаляването на кислорода във водата ще увеличат значително продължителността, интензивността и тежестта на хипоксията на кораловите рифове до 2100 г. Пезнер и колегите й използват данни от автономни сензори, за да изследват променливостта на кислорода и излагането на хипоксия на 32 разнообразни рифови обекта на 12 места край бреговете на Япония, Хавай, Панама, Палмира, Тайван и др.

В миналото хипоксията се е определяла от много специфична гранична концентрация на кислород във водата, често по-малко от 2 милиграма кислород на литър. Този праг е бил определен през 50-те години на миналия век. Изследователите днес проучват възможността за четири различни прага на хипоксия поради различните среди, включително слаба, лека, умерена и тежка хипоксия. Въз основа на новите категории те установяват, че повече от 84% от рифовете в това проучване са преживели „слаба до умерена“ хипоксия, а 13% са изпитвали „тежка“ хипоксия в определен момент по време на изследването. Кислородът е бил най-нисък рано сутрин и най-висок в средата на следобеда в резултат съответно на нощното дишане и дневната фотосинтеза, установиха учените.

„Представете си, че сте човек, който е свикнал с условията на морското равнище, но след това всяка вечер трябва да лягате да спите някъде в Скалистите планини, където въздухът има по-малко кислород“, казва биогеохимикът и водещ автор Андреас Андершон. „Това описва какво изпитват тези корали през нощта и рано сутрин, когато са подложени на хипоксия. В бъдеще, ако продължителността и интензивността на тези хипоксични явления се влошат, може да се окаже, че всяка нощ спим на Еверест“, уточнява ученият.

Изследователите потвърждават, че температурите в световния океан продължават да се повишават, тъй като морските топлинни вълни стават все по-чести и по-тежки. Според тях условията с ниско съдържание на кислород в кораловите рифове вероятно ще стават все по-често срещани.

В това проучване участват общо 22-ма автори, представляващи 14 изследователски организации и университети от цял свят. То е поредното, което документира предизвикателствата пред кораловите рифове в световен мащаб. През октомври миналата година в проучване, публикувано в списание „Паблик лайбръри ъв сайънс - байолъджи“, се посочва, че ако изменението на климата продължи със сегашните си темпове, половината от кораловите рифове в света може да се окажат в „неподходящи условия“ до 2035 г.