Въоръжен с евтин металотърсач мъж от Австралия откри камък, съдържащ злато на стойност 240 000 австралийски долара, предаде Би Би Си.

Мъжът, който пожела да остане анонимен, е открил камъка в района на златните залежи на австралийския щат Виктория – център на златната треска в Австралия през 19-и в.

Според купувача на находката Дарън Камп това е най-големият камък от този тип, който е виждал през четиридесет и три годишната си кариера.

„Бях просто поразен... Това е находка, която можеш да намериш само веднъж в живота си“, каза той за Би Би Си.

По думите на г-н Камп обикновено хората идват в магазина му със „Златото на глупците“ (пирит) или други камъни, които имат вид на злато.

„Но той извади този камък и, докато го пускаше в ръката ми, каза: „Мислите ли, че може да е на стойност от 10 000 австралийски долара?“ Погледнах го и му казах: „По-скоро 100 000.“

След това г-н Камп разбрал, че камъкът в ръката му е едва половината от цялата находка.
 

Около 2,6 кг от камъка, който тежи общо 4,6 кг, са се оказали злато. След като го е оценил, г-н Камп го е закупил от мъжа.

Според Камп късметлията сега очаква с нетърпение да похарчи печалбата със семейството си: „Той ми каза: „О, съпругата ми ще се зарадва“.
Въпреки че открития като това се случват рядко, Австралия се смята за територията с най-големите златни залежи в света – много от най-големите златни късове в света са открити именно там.

БТА/Дарик