Пилот в Южна Африка е извършил спешно аварийно кацане, след като е открил силно отровна кобра под седалката си, предаде Асошиейтед прес.

По време на полета в понеделник на борда на лекия самолет, пилотиран от Рудолф Еразъм, е имало четирима души. Пилотът разказва, че по едно време е усетил "нещо студено" да се плъзга по кръста му. Поглеждайки надолу, той е видял главата на доста голяма змия от вида Капска кобра, отдръпваща се назад под седалката.

"Сякаш мозъкът ми не знаеше какво се случва", каза Рудолф Еразъм пред Асошиейтед прес.

След като отделя малко време да дойде на себе си, пилотът уведомява пътниците си за хлъзгавия гратисчия. Въпреки първоначалния шок всички успяват да запазят хладнокръвие.

Рудолф Еразъм се обажда на контрола на въздушното движение за разрешение да извърши аварийно кацане в град Уелком в централната част на Южна Африка. Налага се обаче пилотът да лети още 10-15 минути и да приземи самолета със змията, свита до краката му.

"Продължих да гледам надолу, за да видя къде е. Изглеждаше доволна под седалката. Не изпитвам голям страх от змии, но обикновено гледам да не ги доближавам", казва още пилотът.

На мястото за кацане са изпратени екипи и змиеукротител. Макар и уплашени, всички кацат благополучно благодарение на Еразъм, пише БТА.

Капската кобра е един от най-опасните видове кобри в Африка заради силната си отрова.

Драмата за пилота обаче не е приключила. Местният змиеукротител Йохан де Клерк и екип от авиоинженери претърсват самолета през по-голямата част от следващите два дни, но до сряда змията все още не е открита. Търсачите допускат, че влечугото може да се е измъкнало незабелязано.

Инженерната компания, за която работи Еразъм, поисква от него да върне самолета в град Мбомбела в северната част на Южна Африка. Така на пилота се налага да направи 90-минутно пътуване обратно към дома, при което има вероятност кобрата все още да е на борда.

Четиримата пътници обаче решават да потърсят друг начин за връщане.

Този път Еразъм взима някои предпазни мерки - облича дебело зимно яке, увива одеяло около седалката си, а в пилотската кабина има на разположение пожарогасител, кутийка с препарат против насекоми и стик за голф.

"Бих казал, че бях нащрек", казва пилотът.

По време на полета кобрата така и не се появява отново.

Завърналият се благополучно самолет е напълно разглобен, но все още няма следи от змията.

Допуска се, че тя се е озовала на борда преди Еразъм и пътниците му да излетят в началото на пътуването си от град Уорчестър в провинция Западен Кейп, където обикновено се срещат кобри. Възможно е змията да е излязла в Уелком или все още да се крие някъде дълбоко в самолета.

"Надявам се, че ще намери къде да отиде", казва пилотът. "Само че не в моя самолет".

Дир.бг