Два лебеда построиха гнезда от пластмасови отпадъци в град Кардиф заради голямото количество боклуци във водата в района, съобщава БТА.

Пристанищните власти на Кардиф казаха, че са се отнесли "сериозно" към почистването на отпадъци, но количеството отломки от две от най-големите реки в града е голямо предизвикателство.

"Вижте супата от боклуци в Кардифския залив, в която двойка лебеди са се загнездили," написа в Туитър Сам Раял, който снима лебедите за Би Би Си. "Женският лебед буквално събира пластмаса от занемарен док с човката си и покрива гнездото с нея. Как е възможно да се случи това? Това е възмутително", възмущава се той.

Според организацията "Обединение за дивата природа на Уелс" замърсяването с пластмаси е много опасно и често фатално за птици, които свиват гнезда.

"Когато птиците погълнат малки парчета пластмаса, това може да възпали храносмилателния им тракт. С течение на времето възпалението би могло да доведе до образуването на вътрешни рани, които могат да повлияят на храносмилането, растежа и цялостното им оцеляване", обясни Тим Бърч от "Обединение за дивата природа на Уелс".

Пристанищните власти на Кардиф заявиха, че "почистват според най-високия възможен стандарт в рамките на ресурсите си" със специално гребло за събиране на отпадъци по река Таф.

"Реките не са статични и има две големи водосборни зони, които захранват залива. В резултат на това трябва да се справяме с конвейер от отломки, които навлизат в зоната, за която отговаряме", уточниха от пристанищните власти. "През последните 20 години събирахме средно по 500 тона боклуци и отломки на година."

Дир.бг