Майкъл Дъглас ще получи почетната Златна палма на тазгодишния филмов фестивал в Кан, съобщава сайтът The Deadline.

Фестивалът ще отдаде почит на актьора и ще му връчи наградата по време на церемонията по откриването на 16 май.

    "Винаги е глътка свеж въздух да бъдеш в Кан, фестивал, който отдавна предоставя прекрасна сцена за смелите творци, артистична дързост и съвършенство в разказването на истории", каза Дъглас.

    "От първия ми път тук през 1979 г. за "Китайски синдром" до последната ми премиера за "Зад свещника: Моят живот с Либераче" през 2013 г., фестивалът винаги ми е напомнял, че магията на киното не е само в това, което виждаме на екрана, но и в способността му да въздейства на хората навсякъде по света. След повече от 50 години в бизнеса, за мен е чест да се върна на Кроазет, за да открия Фестивала и да прегърна нашия споделен глобален език на филма."

Като част от отдаването на почит към Дългас, фестивалът ще прожектира непоявил се досега на бял свят документален филм на Амине Места за Дъглас, озаглавен "Майкъл Дъглас, Блудният син", на сайта на фестивала в продължение на два дни, от 14 май от 18:00 до 16 май от 18:00 часа. Документалната лента е продуцирана от Folamour и ще бъде излъчен и по Arte.

Дъглас има дълга история с фестивала, като за първи път посещава La Croisette за 32-то издание на фестивала за премиерата на "Китайски синдром" заедно с режисьора Джеймс Бриджис и колегите му Джейн Фонда и Джак Лемън.

През 1992 г., тринадесет години по-късно, Дъглас се присъединява към Кроазет с Шарън Стоун и Пол Верховен за премиерата на "Първичен инстинкт", който бе част от конкурсната програма на фестивала.

Дир.бг