Учени за първи път уловиха звезда в процес на пълно поглъщане на планета, предадоха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Астрономи са наблюдавали как газов гигант с размерите на Юпитер или по-голям е погълнат от звездата си.

Тя е увеличавала размерите си в продължение на векове и накрая е станала толкова голяма, че е погълнала близка планета.

Мрачна представа за това какво ще се случи със Земята, когато Слънцето се превърне в червен гигант и изяде четирите вътрешни планети.

"Ако е някаква утеха, това ще се случи след около пет милиарда години", казва съавторът на изследването Морган Маклауд от Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън" в САЩ.

Това галактическо пиршество се е случило преди 10 000 - 15 000 години близо до съзвездието Орел, когато звездата е била на около десет милиарда години.

Преди също е имало признаци, че други звезди са поглъщали планети, но според изследването, публикувано в списание "Нейчър", сега за първи път е наблюдаван самият процес.

Изследователят Кишалей Дъ от Масачузетския технологичен институт забелязва експлозия от светлина през 2020 г., докато преглежда кадри от небето, направени от обсерваторията "Паломар" на Калифорнийския технологичен институт.

Необходими са допълнителни наблюдения и обработка на данните, за да се разплете загадката.

Като се има предвид, че животът на звездата продължава милиарди години, самото поглъщане е доста бързо - случило се е на практика с един замах, обяснява Манси Каслиуал от Калифорнийския технологичен институт, който е участвал в изследването.

Откритията са "много правдоподобни", е мнението на Карол Хасуел, астрофизик от британския "Оупън юнивърсити", която обаче не е участвала в изследването. През 2010 г. тя ръководи екип, който използва телескопа "Хъбъл", за да идентифицира звездата WASP-12b в процес на изяждане на нейната планета.

"Това е различно поглъщане. Тази звезда е погълнала цяла планета на един дъх", казва Хасуел в имейл до Асошиейтед прес. "За разлика от нея, WASP-12b и другите горещи юпитери, които сме изследвали преди, деликатно са похапвали".

Т.нар. "горещи юпитери" са планетите газови-гиганти, които са отделени от своите звезди на много малки разстояния.

Сега, когато знаят какво да търсят, изследователите ще бъдат нащрек за още космически поглъщания. Специалистите предполагат, че хиляди планети около други звезди ще бъдат сполетени от подобна съдба, дори и и нашата Слънчева система.

"Всичко, което виждаме около себе си, всичко, което сме построили, ще изчезне за миг", казва Кишалeй Дъ.

дир.бг