През последната година все повече компании възстановяват традиционния режим на работа - присъствено в офисите изцяло, или за част от трудовата седмица след наложената от пандемията от КОВИД-19 дистанционна работа. Предимствата от този вид организация на труда за здравето се дължат основно на възможността за общуване, но има и отрицателни последици и те са свързани с това колко дълго човек пътува до работното си място, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес”, позовавайки се на „Конвърсейшън”.

Изследване, проведено в края на 2022 г., установи, че дългото пътуване до работното място е свързано с по-малка физическа активност, наднормено тегло и проблеми със съня. А в зависимост от мястото, където е офисът, може да се появят и проблеми със злоупотреба с алкохол.

За проучването са анализирани данни за близо 13 000 души на възраст 16-64 г. , участвали в дългосрочно изследване на здравето в Швеция за периода между 2012 г. и 2018 г. Данните отчитат начина на живот на участниците – колко често спортуват, дали пушат и консумират алкохол, теглото им, трудовата заетост, доколко стресирани са от работата си, дали имат заболявания. Отчетено е разстоянието между домовете и работните места на доброволците, социалноикономическият статут на районите, в които са жилищата и офисите.

Оказва се, че пътуването на повече от три километра между дома и офиса увеличава вероятността от недостатъчна физическа активност, наднормено тегло и нездрав сън. Хората, които работят повече от 40 часа седмично и пътуват до работното място над пет часа седмично, е по-вероятно да са физически неактивни и да страдат от проблеми със съня в сравнение с тези,  които са пътували между един до пет часа седмично до службата. Това е свързано с ограниченото време за спорт и стреса, който пречи на съня.

Анализът на авторките на изследването Яна Халонен от Финландския институт за здравето и Ауриба Раза от института Каролинска показва още, че участниците развиват вредни навици, свързани с употребата на алкохол, ако работното им място се намира в район с по-висок социалноикономически статут. Ако офисът се намира близо до бар, хората по-често се сдобиват с вредни навици и злоупотребяват със спиртни напитки.

БТА