Колумбийската певица Шакира получи първото отличие "Латиноамериканска жена на годината" на списание "Билборд", като наградата й беше връчена на церемония в Маями, съобщи на сайта си изданието.

Галавечерта, наречена "Латиноамерикански жени в музиката", отдаде почит на латиноамерикански изпълнителки, ръководители и творци, които активно работят за положителна промяна, приобщаване и равенство между половете в музикалната индустрия.

Малума връча наградата на сънародничката си Шакира, която се появи за първи път публично, след като преди месец се премести да живее в Маями.

Певицата произнесе емоционална реч, приемайки наградата, като благодари на майка си, на приятелите и на жените като цяло. Шакира се появи на сцената в тясна, къса черна рокля и беше толкова искрена в думите си, колкото и в последните си песни, отбелязва "Билборд". Тя беше силно аплодирана от публиката. 

"Вярно е, че когато се чувствах най-изгубена, музиката ме спаси", каза тя пред над 2000 присъстващи на галавечерята, излъчена по канала "Телемундо" и стримийнг платформата "Пийкок". Певицата направи очевидна алюзия с неотдавнашната си публична раздяла с футболната звезда Жерар Пике, баща на двете й деца. "Но най-важните уроци научих от други жени и за тях написах това, което написах, и изпях това, което изпях. Защото само една жена може да обича, докато е разкъсана на парчета; може да говори с най-брутална честност; може да пее с гняв; да танцува в екстаз и да бъде докарана до сълзи от емоции. Само една жена може да направи това", каза още колумбийката по време на церемонията в Маями.

Шакира счупи 14 световни рекорда на "Гинес" с песента си "BZRP Music Sessions Vol. 53",  сред които за най-слушаната латинопесен в платформата Спотифай в рамките на 24 часа - почти 14,4 милиона стриймвания, както и за една седмица - над 80,6 милиона стриймвания. Сингълът е и най-гледаният латино хит в Ютюб за денонощие - 63 милиона пъти, а също и латиноизпълнението, събрало 100 милиона гледания за най-кратък период от време - за два дни и почти 22 часа. В класацията, посветена на латиномузиката на изданието "Билборд" Шакира вече държи почти десет рекорда, като колумбийката е първата изпълнителка, дебютирала в чарта за сингли на изданието с песен на испански език. 

БТА