От 1956 г. насам Евровизия е един от най-популярните песенни конкурси в света, но освен за музикални изпълнения участниците използват събитието, за да покажат и интересните тоалети, предават чуждестранните медии.

Един от най-запомнящите се победители в историята на форума е финландската хеви метъл банда Lordi. За своето изпълнение на песента "Hard Rock Hallelujah" през 2006 г. членовете на групата се появиха в костюми на чудовища.

    "Беше щастлива победа по толкова много начини", каза фронтменът на групата Мистър Лорди. "И, разбира се, за първи път спечелиха едни наистина красиви хора".

В някои случаи модата пък дори засенчва песента на състезателите: норвежката метъл група Wig Wam завърши едва на девето място в конкурса през 2005 г., но вокалистът ѝ привлече вниманието на зрителите със своя гащеризон.

Необичайните тоалети не оказват непременно влияние при избора на победители. Групата Jedward, съставена от двамата близнаци Джон и Едуард Граймс, представи Ирландия през 2011 г. и 2012 г. По време на второто си участие, в Баку, те бяха облечени в костюми на роботи с подплънки на раменете и носеха косите си в любимите си прически тип "киф". Интересният им външен вид обаче не им помогна много и те се класираха на шесто място.

Друг пример за интересен тоалет на участник конкурса е булчинската рокля с тюл, корсаж без презрамки и шлейф, които финландската певица Криста Зигфридс комбинира с розови платформи по време на изпълнението си през 2013 г., припомня БТА. Кончита Вурст от Австрия пък спечели изданието на Евровизия през 2014 г. с песента "Rise Like a Phoenix", като излезе на сцената в златна рокля, прилепнала по тялото.

Италианската група Måneskin, която победи на конкурса през 2021 г., беше в тоалети на модната къща "Etro", направени от червена кожа със сребристи шевове и капси.

Финалът на тазгодишното издание на "Евровизия" ще се проведе тази вечер в Ливърпул.

дир.бг