НАСА казва, че астронавтите, които трябва да се докоснат до повърхността на Луната в края на 2025 г., може "да не са първите организми" на земния спътник, съобщава Space.com.

"Едно от най-удивителните неща, които нашият екип откри, е, че като се имат предвид последните изследвания на диапазоните, в които определен микробен живот може да оцелее, може да има потенциално обитаеми ниши в относително защитени зони на някои безвъздушни тела," заявява Прабал Саксена, планетарен изследовател в Центъра за космически полети Годард на НАСА.

Споменатият микробен живот може да се крие в постоянно засенчените кратери на южния полюс на Луната. По-специално, Саксена се чуди дали формите на живот, които са възникнали на Земята, може да са оцелели при пътуването до там.

НАСА ще прати мисия именно до богати на воден лед и ресурси Южен полюс на Луната.

Саксена и неговият екип наскоро представиха изследване на семинар за тези потенциални места за кацане, твърдейки, че трябва да разгледаме възможността за оцеляване на микробния живот на Луната.

Ако го има, животът на Луната би идвал или от астероиди или от предишни човешки мисии към земния спътник.

Накратко, ако някога открием живот на Луната, той вероятно е от Земята - но това не трябва да ни разубеждава в нашето продължаващо търсене. В края на краищата откриването, че микробите могат да оцелеят на Луната, би имало огромни последици.

Дир.бг