Папа Франциск беше изписан от болницата в петък сутринта, девет дни след операция за възстановяване на коремна херния, и неговият лекар каза, че е по-силен от преди, съобщи "Ройтерс".

86-годишният понтифекс напусна римската болница "Джемели" в инвалидна количка, усмихнат и махащ на репортери и доброжелатели на главния вход.

"Папата е добре. Той е в по-добра форма от преди", каза пред репортери Серджо Алфиери, който оперира Франциск на 7 юни.

Ватиканът каза, че той ще отправи обедната си молитва в неделя на площад "Свети Петър" и ще възобнови частните аудиенции следващата седмица, но ще пропусне общата аудиенция в сряда на площада, "за да защити следоперативното си възстановяване".

Франциск трябва да приеме президента на Куба Мигел Диас-Канел във вторник и президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва в сряда.

Преди да се върне във Ватикана, Франциск спря да се помоли пред иконата на Мадоната в базиликата "Санта Мария Маджоре" (където е гробът на Св. Кирил), един от неговите обичаи, когато се връща от пътуване или престой в болница.

Когато стигна до портата на Ватикана, той излезе за кратко от колата си, като постоя за минута и благодари на всеки поотделно от полицейския ескорт, който го придружаваше.

Неговият хирург каза, че папата е достатъчно добре, за да пътува, и че ще може да изпълнява задълженията си по-добре от преди, защото вече няма да изпитва дискомфорт.

Дневник