Талисманът на Европейското първенство по футбол през 2024 в Германия ще бъде плюшено мече, съобщава УЕФА. То все още няма официално име, като за тази цел Европейската футболна федерация публикува анкета на официалния си уебсайт.

Предложените имена са Алберт (Albärt), Бернардо (Bärnardo), Бернхарт (Bärnheart) и Херци фон Бер (Herzi von Bär). Във всички имена е включена думата bär (мечка).

    "Талисманът отдава почит на непреходния чар на плюшеното мече, за което се твърди, че произхожда от Германия в началото на 20 век", съобщават от УЕФА.

Талисманът на Евро 2024 ще бъде представен на живо тази вечер в Гелзенкирхен, където националният отбор на Германия играе контрола с Колумбия на "Фелтинс Арена".

    "Родител съм и знам колко важно е да стимулираш въображението на децата. Надяваме се, че този талисман ще бъде приет като забавен и приятен герой, който ще убеди още повече деца да играят футбол", заяви директорът на турнира и бивш капитан на Байерн Мюнхен - Филип Лам.

Германия бе домакин и на Евро 1988, когато талисман на турнира бе заекът Бърни. За световните финали през 2006 ФИФА се спря на лъвовете Голео и Пили, а през 1974 - на момчетата Тип и Тап.

Дир.бг