Картина на фламандския майстор Петер Паул Рубенс, смятана за изгубена преди близо три века, се очаква да бъде продадена на търг за около 6 млн. британски лири, съобщават Пи Ей мидия/ДПА и БТА.

"Свети Себастиан, обгрижван от два ангела" за последен път е регистрирана в колекция на покровителите на майстора в Генуа през 1730 г.

Когато се появява отново преди 15 години, тя е приписана на френския художник Лоран дьо ла Ир, въпреки че по-късно е идентифицирана като композиция на Рубенс.

Картината ще бъде продадена на 5 юли в Лондон на вечерната разпродажба на "Стари майстори плюс XIX век" на "Сотбис".

Смята се, че стойността ѝ ще бъде между 4 и 6 милиона британски лири.

След преоткриването и правилното идентифициране на картината, нови доказателства, открити чрез рентгенов технически анализ, разкриха тайни, които се крият под повърхността на платното.

Анализът показва, че творбата е първообразът на композицията, която преди това е била известна на любителите на Рубенс чрез друга версия, съхранявана от векове в колекцията на друга голяма италианска фамилия - Корсини, и понастоящем изложена в галерия "Корсини" в Рим.

Картината изобразява страданието на Себастиан, офицер от римската армия, приел християнството, който става жертва на религиозно преследване. Привързан към едно дърво, Себастиан е пронизан от стрелите на войниците и оставен да умре, преди чудотворната намеса на ангелите.

Вероятно картината е поръчана от Амброджо Спинола, италиански благородник и велик военачалник, с когото Рубенс има общи дипломатически, политически и артистични интереси и когото е рисувал няколко пъти.

След като картината напуска фамилията Спинола по женска линия на наследници, тя става непроследима до повторната ѝ поява в САЩ 230 години по-късно - през 1963 г.

По-късно тя е придобита от настоящия собственик на търг през 2008 г., по време на който е представена като картина на Дьо ла Ир.

Джордж Гордън, съпредседател на отдел "Стари майстори по света" в "Сотбис", каза:

    "Тази прекрасно запазена картина, сътворена от италианския опит на Рубенс, е доказателство, че дори имената на велики художници могат да бъдат изгубени в историята.

За щастие очарователните детайли, разкрити от научния анализ, съчетани с щателни изследвания от водещи учени, с право потвърждават приписването на авторството на тази творба на един от най-великите художници на своето време и ни показват, че все още има какво да открием, дори за най-известните произведения на художника".

"Свети Себастиан, обгрижван от два ангела" ще бъде изложена в "Сотбис" от 30 юни до 5 юли.

Дир.бг