Считано от 2025 г., продукциите, предлагани за разглеждане за номинация за "Оскар" във водещата категория за най-добър филм, ще трябва да са показвани в кината повече от седем последователни дни, съобщи "Холивуд рипортър".

Досегашното изискване на американската Академията за кинематографично изкуство и наука, която присъжда отличията, беше филмите да са показвани на голям екран една седмица.

Новото изискване на киноакадемията цели да подкрепи киносалоните и да подчертае тяхното значение и в момента, въпреки съществуването на стрийминг услугите, както и да изтъкне разликата между продукциите за голям и малък екран.

Промяната няма да засегне филмите, които ще излязат на голям екран в САЩ през настоящата година.

Изискването влиза в сила от 10 януари 2025 г. Съгласно промяната дистрибуторите ще трябва да представят на киноакадемията план, в който е посочен по-дълъг период на разпространение на филма.

"Надяваме се, че удълженото разпространение на филмите ще насърчи зрителите да се запознават с творчеството ни, посещавайки кината", каза изпълнителният директор на американската киноакадемия Бил Крамър.

"Оскар"-ите са едни от най-престижните филмови награди в света, присъждани всяка година от американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

От 2002 г. наградите се връчват на сцената на театър "Долби" в Лос Анджелис (известен до 2012 г. като театър "Кодак").  

Понастоящем за "Оскар" могат да бъдат номинирани филми, които са показвани в киносалоните в окръг Лос Анджелис в продължение на поне седем последователни дни през календарната година, предхождаща годината на награждаване.

БТА