Хърватските магазини няма да работят в неделя след 1 юли, когато влиза в сила новият Закон за търговията. Търговците ще могат да избират 16 неделни дни през годината по тяхна преценка, когато магазините им ще работят, съобщи сръбската информационна агенция "Танюг".

Повечето магазини вече имат изготвени графици - туристическите райони ще работят в неделя през летния сезон, докато на континента фокусът е началото на учебната година и предваканционните седмици в края на годината.

Законът предвижда и изключения за бензиностанции, магазини на летища и фериботни пристанища, музеи, сергии на пазара, които ще могат да бъдат отворени през цялата седмица. Работното време на павилионите в неделя е ограничено от 7 до 13 часа.

Ограничаването на работата в неделя частично решава проблема с липсата на работници, но, както съобщава хърватската телевизия HRT, работодателите трудно ще прежалят неделния оборот.

Хърватия - една от най-туристическите държави в Европа, разчита на рекорден брой посетители през летния сезон, след като в началото на годината прие еврото за основна валута и премахна граничните проверки, влизайки в Шенген, 13 години след влизането си в ЕС.

БТА