Портрет на неназована жена от австрийския художник Густав Климт беше продаден за 85.3 милиона паунда (108.4 милиона долара) във вторник, поставяйки нова рекордна цена за произведение на изкуството, продадено на търг в Европа. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се базираната в Лондон аукционна къща "Сотбис" (Sotheby's).

Картината, на която беше дадена ориентировъчна цена от 65 милиона паунда (82.9 милиона долара), беше продадена след напрегнато 10-минутно наддаване.

Описана от аукционната къща като "техническа проява на сила, пълна с експериментиране, прокарващо граници, както и искрена ода за абсолютната красота", картината, озаглавена Dame mit Fächer ("Жена с ветрило"), е на статива в студиото на Климт, когато той умира през февруари 1918 г.

"Портретът е създаден, когато той все още е бил в своя артистичен разцвет и обединява всички технически способности и творческо изобилие, които определят най-великото му произведение", се казва в каталога на търга.

Картината е продадена на базирана в Хонконг консултантска фирма за изкуство, наддаваща от името на колекционер, базиран там.

Предишната най-висока цена за картина, продадена на търг в Европа, беше за "Водни лилии" (Le Bassin Aux Nympheas) на Клод Моне през 2008 г. за 80.4 милиона долара. Най-скъпото произведение на изкуството, продавано на търг в Европа досега беше бронзовата скулптура "Ходещ човек I" на Алберто Джакомети ", купена за 104.3 милиона долара през 2010 г.

Картината е един от малкото портрети на Климт в частни колекции. Сега това е най-скъпото произведение на художника, продадено на търг.

Последно портретът е бил предлаган за продажба преди близо 30 години, когато е бил придобит от семейството на настоящия собственик за 11.6 милиона долара.

Дневник