Италианските министри на културата и на туризма обещаха да намерят и накажат туриста, който бе заснет да издълбава името си и това на своята приятелка в стената на Колизеума в Рим, съобщиха световните осведомителни агенции.

Видеозаписът на инцидента се разпространи в социалните мрежи в момент, когато римляните се оплакват от рекорден брой туристи, които заливат Вечния град през този сезон.

Министърът на културата Дженаро Санджулиано нарече графитите - "Иван+Хeйли 23", издълбани в стената на почти 2000-годишния Флавиев амфитеатър, "груби, недостойни и признак на невъзпитание". Той изрази надежда, че виновниците ще бъдат открити и "наказани според нашите закони".

Предишни случаи на туристи, драскащи по Колизеума, са довели до глоби в размер до 20 000 евро.

Министърът на туризма Даниела Сантанке също изрази надежда, че туристът ще бъде санкциониран, "за да разбере сериозността на постъпката си". Тя призова за уважение към културата и историята на Италия и обеща: "Не можем да позволим на тези, които посещават нашата страна, да се чувстват свободни да се държат по този начин".

През 2014 г. руски турист беше глобен с 20 000 евро за издълбаване на голяма буква "К" на стената на Колизеума и получи условна присъда от четири години затвор при съкратено съдебно следствие.

През следващата година двама американски туристи също бяха обвинени в нанасяне на щети при утежняващи обстоятелства, след като издълбаха имената си в паметника.

Италианското туристическо лоби "Федертуризмо", подкрепено от статистическото бюро ИСТАТ, обяви, че 2023 г. се очертава като рекордна за посетителите на Италия, надминавайки дори нивата отпреди пандемията, които достигнаха връх през 2019 г.

Дневник