Християните по света днес почитат светите апостоли Петър и Павел. В България денят е известен като Петровден.

Свети апостол Петър е един от любимите ученици на Исус и следва Спасителя неотлъчно до Възнесението. Роден е в град Бетсаида в семейството на Йонас и Йоанна. Рожденото му име е Симон, а после е наречен Петър (от гръцки - камък) от Иисус Христос заради силната му вяра. Бил е беден рибар.

Брат му Андрей Първозвани - първият ученик на Иисус, го запознава със Спасителя и впоследствие Петър става негов най-приближен следовник. По време на съда над Иисус Петър се отрича от него три пъти, но после се разкайва искрено и получава опрощение от Божия син.

Св. Петър произнася първата проповед след Петдесетница, когато се смята, че Христос установява своята църква на земята. В живота си апостолът проповядва учението на Христа на много места по света. Умира в Рим през 67 г., разпнат от император Нерон. Бил е на 75 години.

Свети апостол Павел е роден с името Савел. Първоначално той е бил сред гонителите на християните. Приема Христа в сърцето си след случка, оказала се повратна за него. На път за Дамаск, където трябвало да арестува християни, той съзрял силна светлина, от която се чул глас: "Савле, Савле, защо ме гониш? (...) Аз съм Иисус, когото ти гониш." Савел ослепял от ярката светлина. Три дни по-късно един от християните, когото той трябвало да задържи, се помолил за зрението му и той прогледнал. След това Савел се покръстил, сменил името си на Павел и започнал да проповядва. Екзекутиран е в Рим на 29 юни 67 г.

Петровден и народните обичаи

Празникът има запазено място и в народния календар. Във фолклорната традиция св. Петър е приеман за ключарят на райските порти.
Имен ден празнуват Петър, Павел, Петя, Павлина, Петра, Павелка, Полина, Камен, Пенчо, Пейо.

Смята се, че празненствата на Петровден служат за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град. Традицията е да се заколи жертвено животно в чест на светците - обикновено петел. На 29 юни се отбелязва и празникът на българските занаятчии.

Дневник