На Рожен вече се вее българският флаг от 111 метра височина - толкова е висок пилонът, който вече е монтиран тестово. За това че се вее трибагреникът, съобщи инициаторът за издигането Симеон Караколев.

Това е всъщност вторият тест за издигане на знамето на Пилон "Рожен" в Родопите. Техническите проби бяха в продължение на три дни в различни часове и метеорологични условия. Оптималното издигане на трибагреника с площ от 1110 кв. м до върха на пилона е с продължителност между пет и седем минути, съобщиха от Фондация "Наследство в бъдещето" и БТА.

Издигането на пилона със знамето раздели обществеността, започнаха спорове на противници на идеята и защитници на инициативата. Опонентите недоволстваха, че държавата е дарявала пари за градежа по време на служебното правителство и под патронажа на президента Румен Радев.

Природозащитници пък недоволстваха, че заради съоръжението са разорани Роженските поляни. Проверка на земеделското министерство показа, че нарушение с обекта няма, а ливадата е частна собственост.

Флагът на пилона трябва да бъде открит официално на 13 юли за Роженския събор.

Празничната програмата за откриването на монумента на българското знаме на 13 юли ще започне в 18:00 часа с изпълнения на фолклорните ансамбли "Родопа" и "Тракия".

В тържествения спектакъл от 19:00 часа ще бъдат вплетени исторически картини, части от "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, песни за България в изпълнение на бесарабската българка Лилия Семкова, Християна Лоизу и Хор "Ваня Монева". Специална програма, посветена на българското знаме, от 20:00 часа ще представят Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

Националният флаг ще бъде внесен от 300 доброволци - гайдари и членове на клубовете на Национално дружество "Традиция", "Родолюбие" и "Бага-Тур". След издигане на знамето вечерта ще продължи с шоу-заря, изпълнение на "Моя страна, моя България" от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания, както и деца от България на възраст между 7 и 11 години. Ще има и българско хоро, съобщиха още от фондацията.

На 19 юни от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че поземленият имот, където се строи 111-метровият Пилон "Рожен" не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Проверката беше направена от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Смолян по сигнал на "Сдружение за дива природа Балкани". Защитена местност "Рожен" отстои на около 0,9 км по права линия на изток от обекта, както и не попада в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близко разположената защитена зона BG0001030 "Родопи Западни", отстои на около 4,58 километра, се посочва в становището на РИОСВ - Смолян.

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Височината на пилона символизира територията на България от 111 хил. кв. км. В основата му има плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения. Инициативата за извисяване на националния флаг на Роженските поляни е на Фондация "Наследство в бъдещето", а проектът се реализира чрез Национална дарителска кампания "България заслужава!", под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Дир.бг