Филмът "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" с Том Круз оглави бокс-офис класацията на Северна Америка при дебюта си в киносалоните, като реализира постъпления от 80 млн. щатски долара от продадени билети в първите пет дни, предадоха Асошиейтед прес и АФП.

Постъпленията обаче са по-ниски от предварително очакваните от индустрията, като в първите три дни продукцията отчете 56,2 млн. щатски долара приходи, въпреки че звездата Круз обиколи света преди излизането на продукцията.

При дебюта си "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" на "Парамаунт пикчърс" отчита силни продажби в чужбина, като билетите от 70 пазара донесоха постъпления в размер на 155 млн. щатски долара. С приходи от 235 млн. щатски долара в световен мащаб това е едно от най-печелившите премиерни заглавия от началото на годината, но "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" не успя да се доближи до скоростта, с която миналото лято тръгна "Топ Гън: Маверик", отбелязва Асошиейтед прес.

Очакваше се седмият филм от 27-годишната поредица да подобри най-доброто постижение на предишната част - "Мисията невъзможна: Разпад", която стартира с приходи от 61 млн. щатски долара на вътрешния пазар през 2018 г. Вместо това "Пълна разплата-част първа" не успя да достигне и 57,8 млн. щатски долара на "Мисията невъзможна 2",  която излезе в киносалоните през 2000 г.

С постигнатите първоначални финансови резултати новият филм от поредицата се нарежда много близо до тези на "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" с Харисън Форд на студиото "Дисни" от първия му уикенд в киносалоните в САЩ и Канада - с 82 млн. щатски долара за пет дни и с 60 млн. щатски долара - за три дни. "Парамаунт" и "Скайденс" възлагаха по-големи надежди на екшъна "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа", чието създаване струва 290 млн. щатски долара, като в тази сума не влизат разходите за маркетинг.

Сумата беше завишениаи заради пандемията от КОВИД-19. Продукцията, режисирана от Кристофър Маккуори, бе сред първите популярни филми, спрени заради разпространението на заразата. Подготвяха се снимки в Италия през март 2020 г.

И все пак "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" беше приветствана като най-добрата част от франчайза. Повечето критици останаха възхитени от каскадите и преследванията в последната серия. Но се очертава конкуренцията на "Барбенхаймер" - дългоочакваните дебюти на "Барби" и "Опенхаймер". Седмата "Мисията невъзможна" би трябвало да се представи добре в следващите седмици.

"Това е световен франчайз… ще бъде гледан дълго време. Качеството винаги побеждава накрая", каза Крис Арънсън, ръководител на отдела, отговарящ за дистрибуцията в "Парамаунт". Според него филмът е отговорил и дори надхвърлил очакванията на студиото.

"На международните пазари, на сходни пазари, сме с 15 процента пред "Мисията невъзможна: Разпад", като изключим Китай", добави той, цитиран от Асошиейтед прес. "На вътрешния пазар за първите пет дни изпреварваме "Разпад" с над три процента. Да сме преди предшественика е феноменално, особено в тази среда".

Том Круз, наречен спасител на киносалоните миналата година, пътува неуморно, за да вдъхне живот в летния бокс-офис. След бляскавата световна премиера в Рим, Круз и Маккуори изненадващо се появиха в киносалони в Атланта, Маями, Торонто и Вашингтон в дните преди премиерата.

"Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" излезе и в ключов за Холивуд момент в средата на лятото, и то не само заради стачката на актьорите, която започна миналия четвъртък. Продукцията се появи седмица преди един от най-големите бокс-офис сблъсъци за годината - "Опенхаймер" срещу “Барби”.

В началото на юли Круз и Маккуори дори си купиха билети за първите прожекции на двете предстоящи продукции в началото на седмицата. Режисьорите на "Барби" и на "Опенхаймер” - съответно Грета Геруиг и Кристофър Нолан, отвърнаха със свои жестове на подкрепа.

Каквото и да е представянето на трите филма в следващите няколко седмици, то ще определи до голяма степен съдбата на летния бокс-офис, отбелязва Асошиейтед прес.

На второ място в класацията тази седмица се нарежда "Звукът на свободата" с участието на Джим Кавийзъл. Продукцията реализира приходи от 27 млн. щатски долара в изминалите седем дни.

Хорърът "Коварен капан: Червената врата" , който миналата седмица оглавяваше бокс-офис класацията на Северна Америка, сега е на трета позиция с приходи от 13 млн. щатски долара. Това е вторият уикенд от излизането му в киносалоните в САЩ и Канада.

В челната петица място намират също "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" с приходи от 12 млн. щатски долара от изминалите седем дни, както и "Стихии" - с 8,7 млн. щатски долара.

БТА