България се изкачи на 13-то място за 2023 г. в авторитетната класация на базираната в Лондон частна консултантска фирма "Хенли и партньори" (Henley & Partners) за най-привлекателните паспорти в света.

Според публикуваната на официалната страница на фирмата световна класация "Паспортен индекс на Хенли" за третото тримесечие на 2023 година, притежателите на български паспорт в момента имат безвизов достъп до 176 страни в света, наред с гражданите на Княжество Монако и Румъния.

За сравнение, през 2022 г. в същата класация България бе на 17-то място с безвизов достъп до 173 страни в света, редом с Хърватия.

Тази година Сингапур измести миналогодишния първенец в класацията Япония, нареждайки се на първо място с безвизов достъп до 192 страни.

Следват паспортите на Германия, Италия и Испания, които се нареждат на второ място с достъп до 190 държави, изпреварвайки притежателите на паспорти на Австрия, Финландия, Франция, Япония, Люксембург, Южна Корея и Швеция, които имат безвизов достъп до 189 страни.

Великобритания се нарежда на 4-то място в световната класация с безвизов достъп до 188 държави, Канада е на 7-мо с достъп до 185 страни, а САЩ заемат 8-мо място с безвизов достъп до 184 държави.

Най-непривлекателни според класацията са паспортите на Афганистан, Ирак и Сирия, чиито притежатели имат безвизов достъп съответно до 27, 29 и 30 държави.

Индексът на паспортите на "Хенли и партньори" е оригиналната, авторитетна класация на всички паспорти в света според броя на дестинациите, до които притежателите им имат достъп без предварителна виза. Индексът се основава на специално предоставени данни от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), най-голямата и най-точна база данни с информация за пътуванията, и е подобрен от изследователския екип на "Хенли и партньори", пише на официалната страница на фирмата.

Според сайта, "Паспортният индекс на Хенли", който събира данни от 18 години насам, включва 199 различни паспорта и 227 различни дестинации за пътуване. Актуализиран всяко тримесечие, "Паспортният индекс на Хенли" се смята за стандартен референтен инструмент за гражданите на света и суверенните държави, когато оценяват мястото на даден паспорт в спектъра на глобалната мобилност.

БТА