Астрономи съобщиха за откриването на две планети, които споделят една и съща орбита около своята звезда, съобщава БТА. Според учените това е най-убедителното досега доказателство за подобно странно космическо сдвояване, за което те отдавна подозират.

Използвайки телескоп в Чили, екипът под ръководството на учени от Испания е забелязал облак от отломки в същата орбита като тази на вече потвърдена планета, обикаляща около звезда на 370 светлинни години в съзвездието Кентавър. Изследователите допускат, че това е или планета в процес на формиране, или останки от някогашна планета.

Известно е, че астероидите придружават планети около техните звезди - например Юпитер и неговите така наречени троянски астероиди.

Учените казаха, че ще трябва да изчакат до 2026 г., за да проследят както трябва двата обекта около звездата, известна като PDS 70. Потвърдената планета прави една обиколка за 119 години. Тя е газов гигант като Юпитер, но е три пъти по-голяма. Известно е, че друг газов гигант обикаля около тази звезда, макар и от много по-голямо разстояние.

Дневник